Читај ми!

Сирија, из године сукоба у годину рата

Нема изгледа за окончање сукоба у Сирији нити за почетак политичког дијалог владе и опозиције, рекао Бан Кимун. Генерални секретар УН каже да је Сирија годину почела сукобом, а завршава је у рату. У сукобима у Сирији до сада погинуло више од 44.000 људи.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун оценио је да нема изгледа за окончање 21-месечног сукоба у Сирији нити за почетак политичког дијалог владе и опозиције. У сукобима у Сирији до сада погинуло више од 44.000 људи.

Бан Кимун је поручио да је једини начин да се заустави насиље политичко решење и поново је позвао дубоко подељен Савет безбедности УН да се уједини и да "веома јак политички правац" обема странама, преноси АП.

"Сирија је годину почела сукобом, завршава је у рату", рекао је Бан Кимун.

"Сваким даном број погинулих расте, а сваког месеца преливање кризе у регион је све веће", додао је генерални секретар УН.

Сиријска невладина Опсерваторија за људска права саопштила је да је у сукобима у Сирији, од марта 2011. године до данас, погинуло више од 44.000 људи.

"За 21 месец убијено је најмање 44.063 људи", обавестио је директор те организације Рами Абдел Рахман.

Према његовим речима, 30.819 убијених су цивили, 1.482 дезертери, 10.978 војници и 784 људи чији идентитет није могуће утврдити.

"На хиљаде погинулих цивила су побуњеници", навео је Рахман и истакао да стваран број погинулих од почетка побуне против сиријског режима није могуће утврдити и да је вероватно знатно већи.

Само јуче, у насиљу широм Сирије погинуло је 93 људи, прноси је АФП.

Рат у Сирији "секташки"

Сукоби у Сирији све више постају секташки. С једне стране налази се владајућа заједница алавита против већинске заједнице сунита. Инострани борци помажу обема странама, упозоравају истражитељи УН за људска права.

"Док се борбе између владиних и антивладиних наоружаних снага приближавају другој години трајања, конфликт постаје претежно секташки по природи", саопштила је независна истражна група на челу са бразилским стручњаком Паулом Пињеиром, преноси Ројтерс.

У последњем извештају те истражне групе наведено је и да снаге сиријског режима интензивирају ваздушне нападе, укључујући гранатирања болница, а да су ти напади "несразмерни".

Комисија је у земљама које се граниче са Сиријом прикупила више од 1.000 сведочанстава, као доказе ратних злочина и злочина против човечности које су починили припадници сиријских снага безбедности.

Експерти УН су, у ограниченим обиму, прикупили доказе и о злочинима наоружаних побуњеника, а имена починилаца су достављена Високом комесаријату УН за људска права.

Непријатељства с обе стране представљају "кршења међународног права", наводи се у извештају.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи