Читај ми!

"Тајм": Обама личност године

Магазин "Тајм" за личност године изабрао Барака Обаму. Обама добио два председничка мандата, оба са више од 50 одсто подршке у народу и показао добре резултате у борби са економском кризом, објашњава "Тајм".

Амерички часопис Тајм изабрао је америчког председника Барака Обаму за личност године. Образлажући избор, уредништво часописа наводи да је главни разлог за поновни избор Обаме за личност године чињеница да је оба своја мандата освојио са већинском подршком народа – нешто што је пошло за руком само петорици председника у целокупној америчкој историји.

"Он је освојио нови мандат упркос највишој стопи незапослености са којом се неко суочио у последњих 70 година. Такође, први је демократа који је освојио два узастопна мандата са више од 50 одсто освојених гласова. То нисмо видели од Френклина Рузвелта", рекао је уредник Тајма Рик Стенгел за телевизију Ен-Би-Си. 

Како из магазина истичу, за његов изванредни изборни резултат постоји много разлога, али је највећи, свакако, да су САД у фази великих културних и демографских промена, чији је Обама не само симбол већ покретачка снага.

"Када је његово име на листићима, нова Америка, млађа и разноврснија, излази на изборе. У 2008. години Афроамериканци су гласали у истом проценту као и белци први пут у историји, а латиноамеричко становништво је, такође, потукло све пређашње излазне рекорде", наводе у америчком часопису.

Изборни резултати показали су да је Обама добио 71 одсто латиноамеричке подршке, 93 одсто афроамеричке подршке, 73 одсто азијатских гласова и чак 60 одсто подршке млађих од 30 година.

Амерички часопис, такође, наводи да је један од главних разлога за њихову одлуку тај што је Обама 2008. године преузео дужност у јеку економске кризе са којом се добро изборио. Поред тога, из Тајма истичу да је Обама заслужан за стварање нове политичке климе као што је Роналд Реган урадио пре 40 година.

Али Обама не види своје завештање у идеолошком смислу, попут Реганове тврдње да је "власт проблем" или Клинтонове примедбе да је "ера велике власти завршена". За разлику од њих, Обама наводи да жели паметнију власт и резултате за које може себи да припише заслуге када буде напуштао Белу кућу 2017. године.

"Желим да могу да кажем да смо окренули брод и управљали њиме како би још једном имали економију која функционише за свакога, да смо поставили темеље за широко распрострањени просперитет и да смо на међународном пољу направили оквир за наставак лидерства САД током 21. века", каже Обама.

Према речима уредништва Тајма, пета година мандата је увек слатка тачка у каријери сваког председника – златни сат између реизбора и приближавања краја другог мандата, време када председник има шансу да више размишља о историји него о популарности.

"Више сам него упознат са литературом која говори о превеликим жељама и малим достигнућима председника у другим мандатима. Са друге стране, нисам поново изабран да би само уживао у реизбору", рекао је Обама на својој првој конференцији за новинаре после победе на овогодишњим изборима.

Амерички председник каже да је одувек најбоље размишљао док пише, и због тога разлога се, како каже, трудио да настави писање дневника током првог мандата.

"Током живота писање је увек била важна вежба којом сам појашњавао своја уверења, ствари до којих ми је стало и које су моје најдубље и најважније вредности. Процес претварања клупка мисли у кохерентну реченицу тера вас да постављате увек тежа питања", истакао је Обама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи