СССР је прошлост, интеграције будућност

Лидери пет бивших совјетских република састали се у Москви са председником Русије Владимиром Путином, како би разговарали о економији и безбедности. Кремљ одбацио тврдње САД да је циљ обнављање совјетске империје.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је у Москви о економији и безбедности са лидерима пет бивших совјетских република. Кремљ одбацио тврдње САД да је циљ обнављање совјетске империје.

Путин је у Кремљу разговарао са вођама Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана - чланицама Организације пакта за колективну безбедност којом доминира Русија.

Русија ову организацију сматра одговором земаља бившег СССР-а на НАТО, али Пакт остаје аморфан и ослабљен услед интерних неслагања.

Чланице Пакта су створиле заједничку јединицу за брза реаговања, која повремено иде на вежбе, али јој је бројност мала а мисија нејасна.

Узбекистан је испрва био члан, па је отишао 1999. године, да би се 2006. године вратио и ове године поново иступио из чланства. На данашњем самиту у Москви, формално је суспендовано чланство ове централноазијске земље, чији снажни владар маневрише између Русије и Запада.

Пре самита, одржани су економски разговори лидера истих земаља, са изузетком Јерменије. Ове државе су и чланице Евроазијске економске заједнице.

Русија, Казахстан и Белорусија, чланице Царинске уније са циљем ближе економске интеграције, данас би требало да имају засебан састанак.

Портпарол Владимира Путина, Дмитриј Песков одбацио је недавне тврдње америчке државне секретарке Хилари Клинтон да су алијансе под вођством Русије покушај обнављања совјетске империје.

Песков је интеграционе процесе Русије, Белорусије, Јерменије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана описао као природан одговор на тржишна превирања у свету.

"У свету где се мирис кризе осећа константно, једини одржив тренд је тренд интегрисања - интеграциони процеси", рекао је Песков државној руској телевизији.

Како је указао, "повезивати те природне процесе који сазревају широм бившег совјетског простора с покушајима совјетизације, значи неразумевати практично ништа о оном што се дешава на бившем совјетском простору".

Путин је описао економско и безбедносно груписање као увод у снажнију Европазијску унију коју он жели до 2015. године.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи