Читај ми!

Први човек Јужне Кореје – жена?

Према прелиминарним резултатима избора у Јужној Кореји, конзервативна кандидаткиња Парк Геун Хје води са 50,1 одсто гласова испред противкандидата левичара Мун Џае Ина, који је освојио 48,9 одсто, преносе агенције.

Јужна Кореја би, према првим проценама након затварања биралишта, могла да добије прву жену председика. Парк Геун Хје води са 50,1 одсто гласова испред противкандидата левичара Мун Џае Ина, који је освојио 48,9 одсто, пренеле су агенције на основу излазне процене три емитера.

Парк Геун Хје је ћерка бившег шефа државе из седамдесетих који је увео земљу у клуб високоиндустријализованих привреда.

Уколико победи, Парк ће преузети петогодишњи мандат председника у фебруару идуће године и суочити се са проблемом успоравања привреде земље чији раст је пао на најнижи ниво у последњих 50 година од 5,5 одсто и проблематичним суседом, Северном Корејом, која упорн, и поред санкција, истрајава у развоју нуклеарног и ракетног програма.

Парк (60) је неудата и нема деце и поручје да ће њен живот бити посвећен земљи. Провела је 15 година као посланик конзервативне владајуће Саенури партије.

Прецизнији резултати данашњих избора очекују се око 23 часа и касније по локалном времену.

Парк Геун Хје, ћерка бившег диктатора Парк Чунг Хија, архитекте брзе индустријализације Јужне Кореје током шездесетих и седамдесетих, обећала је својим присталицама да ће поново створити очево чудо брзог привредног раста у земљи.

Њен противкандидат Мун обећао је да ће уложити 18 милијарди долара у отварања нових послова и обуздавање великих приватних конзорцијума, иако су се они раније показали чвршћим од влада.

Стање привреде у Јужној Кореји је теже него пре пет година када је сада председник у оставци Ли Мунг Бак изабран уз обећања пословно пријатељске политике и стопом годишњег раста од седам процената.

Ситни трговци се жале да ће их "чаеболи", како називају велике привредне конгломерате у земљи, оставити без посла. Компаније које снабдевају компонентама и другом робом жале се да морају да пристану на оно што конгломерати хоће да плате.

Приходи су опали због успоравања привреде у Кини и тешкоћа у Европи и САД. Међутим, "чаеболи" су наставили да цветају. То је додало уље на ватру и појачало оптужбе да су они опасно велики, изнад закона и да ломе мала предузећа.

Зато аналитичари и кажу да је данашње гласање било опредељивање о даљем економском курсу и начинима оживљавања привреде Јужне Кореје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи