Читај ми!

Јужна Африка, штрајк рудара угрожава развој

Свет се све више окреће економијама у развоју као сигурним дестинацијама усред "финансијске олује". Иако је Јужна Африка једна од њих, масовни штрајкови рудара успорили су њен привредни раст и повећали буџетски дефицит.

Због велике економске кризе у Европи, свет се све више окреће економијама у развоју, као сигурним дестинацијама усред "финансијске олује". Једна од њих је и Јужна Африка. Међутим, масовни штрајкови рудара, који од летос потресају ту земљу, успорили су њен привредни раст и повећали буџетски дефицит.

Откако је крајем 2010. године добила понуду да се прикључи тзв. БРИК групи брзорастућих привреда, коју још чине Бразил, Русија, Индија и Кина, Јужна Африка је постала једини представник Црног континента у тој групацији и подстакла је сарадњу осталих перспективних земаља са тим делом света.

Земља Рта добре наде обезбеђује трећину бруто домаћег производа Африке јужно од Сахаре, њена економија је на 29. месту у свету, а привредни раст у прошлој години био је 3,1одсто. Ипак, званично четвртина становника, а незванично њих чак 40одсто нема посао, а сваки четврти Јужноафриканац живи са мање од долара дневно. Тромесечни протести и штрајкови рудара, најмасовнији од укидања апартхејда, узимају свој данак.

"Економски раст у Јужној Африци успорен је и ове године износи 2,5одсто, пре свега због неизвесности на глобалном плану и ометања домаће производње. Очекује се буџетски дефицит од 4,8одсто", наводи министар финансија Јужне Африке Правин Гордан.

Кредитни рејтинг земље недавно је снижен за два поена, а инвеститори су забринути да ће због штрајкова влада повећати потрошњу како би смањила социјалне напетости.

"Влада је најавила да ће преусмерити буџетска средства из јавне потрошње на инфраструктурна улагања. То је управо одговор на забринутост инвеститора", рекао је економиста Денис Дајкс.

Напетости у јужноафричком друштву прерасле су у праву националну драму када је летос полиција у сукобима са штрајкачима убила 36 рудара. Штрајкови и даље потресају земљу, у рудницима платине, злата и угља траже веће наднице, али влада не попушта. Јужна Африка је водећи произвођач платине и трећи произвођач злата у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи