Читај ми!

Чеси се сећају Хавела

Вођи "плишане револуције", последњем председнику Чехословачке и првом шефу државе самосталне Чешке, Вацлаву Хавелу, Чеси су одали пошту на прву годишњицу од смрти.

Чеси су данас, са свећама и цвећем, одали пошту вођи "плишане револуције", последњем председнику Чехословачке и првом шефу државе самосталне Чешке, Вацлаву Хавелу.

У Прагу се на Вацлавском тргу, на прву годишњицу његове смрти, окупило неколино стотина људи да запале свеће и у поворци крену из историјског срца Прага ка замку Храдчани, путем којим су прошле године у погребној поворци за Хавеловим ковчегом корачале десетине хиљада људи.

Испред статуе на коњу Вацлава-свеца-заштитника чешког народа, од синоћ гори "срце" од свећа исто какво је Хавел додавао уз свој отпис као симбол толеранције и мира.

Европа се такође данас сећала великог Европљанина, неуморног борца за довршавање уједињења старог континента укључивањем Западног Балкана у Европску унију, одлучног борца против свих диктатура.

На згради Европског парламента у Бриселу од синоћ светли велико неонско срце какво је Хавел у последњим месецима свог последњег председничког мандата 2002. године поставио на председнички замак Храдчани у Прагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи