Читај ми!

Белгија прихвата богате Французе

Одлука Жерара Депардјеа да се пресели у Белгију због драстичног опорезивања богатих изазвала праву буру у француској јавности. Међутим, влада не одустаје од опорезивања богатих са чак 75 одсто. Белгијска влада поручује да ће прихватити свакога ко жели да побегне од плаћања високих пореза у суседној Француској.

У Француској се не стишава бура после одлуке славног глумца Жерара Депардјеа да се, због високог пореза, одрекне француског држављанства и пресели у Белгију. Док је јавност подељена, француска влада остаје доследна у спровођењу новог закона који највеће зараде опорезује са чак 75 одсто.

Одлазак популарног глумца у Белгију већ данима је ударна вест. Шесдесеттрогодишњи Депардје, са имовином вредном 120 милиона евра, недавно је купио кућу у белгијском месту Нешен, уз саму француску границу. Јавност у Франуској је подељена.

Има грађана који сматрају да је Депардје глумац који је профитирао од Француза, а сада када је стекао богатство напушта нацију којој је потребан.

Други тврде да влада не схвата да их додатно уништава тим порезима и да је нормално да богати одлазе.

Депардје каже да је држави, од када је почео да ради у штампарији са 14 година, платио 145 милиона евра пореза. На критике француског премијера да је његов потез патетичан и непатриотски одговара: "Патетичан, кажете патетичан? Колико је то патетично? Одлазим, јер ви верујете да се успех, стваралаштво, таленат и све што је другачије мора санкционисати", поручио је Депардје.

Пре Депардјеа су, због драстичног опорезивања зарада, уточиште у суседној Белгији већ потражили многи милијардери, међу њима и најбогатији Француз – Бернар Арно.

Француски председник, социјалиста Франсоа Оланд, не одступа од свог предизборног обећања, иако му је популарност на најнижем нивоу од избора за шефа државе.

"Уместо оптужби на рачун појединаца, желим да одам признање онима који су прихватили да плаћају порез у Француској, да овде производе, раде и служе својој земљи", рекао је Оланд.

У Белгији се не плаћа порез на богатство. Тамошња влада поручује да ће прихватити свакога ко жели да побегне од плаћања високих пореза у суседној Француској.

Министар финансија Белгије Оливије Шастел каже да се још током кампање председника Оланда чули неке Французе који су говорили да ће напустити земљу, ако се повећају порези, а сада се то и догађа.

Белгијски званичници поручују да је кривица Француске што је напуштају њени грађани и да не треба да оптужује Белгију. Међутим, у Европи и свету све је више земаља које иду стопама Француске.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи