Убиства због вакцинације деце

Укупно шест особа убијено у покушају радикалних исламиста да спрече вакцинацију против дечије парализе у Пакистану. Све очи упрте у талибане.

Радикални исламисти у Карачију напали три центра за вакцинацију против дечије парализе. Убијено укупно шест особа. Тешко рањена двојица чувара. 

Сагхер Ахмед, из министарства покрајине Синдх, рекао је да су наоружани нападачи извршили напад у делу Карачија у којем живе Паштуни, пренела је агенција АП.

Пакистанска полиција је дан раније саопштила да је наоружани нападач убио волонтера Светске здравствене организације у Карачију који се укључио у кампању вакцинације против дечије парализе у Пакистану.

Напади су се десили током тродневне кампање коју води УНИЦЕФ на вакцинацији против полија, који је честа болест у Пакистану, преноси Би-Би-Си.

Ниједна група није преузела одговорност за убиства, али су талибани, који су активни у Карачију, често претили противећи се кампањи вакцинисања од полија.

Напади су се десили на три одвојене локације у граду.

У међувремену је једна тинејџерка рањена у нападу када су наоружане особе отворили ватру на здравствене раднице у предграђима Пешавара, на северозападу земље.

Пакистански здравствени званичници саопштили су да ће последња кампања вакцинисања против полија, током које би требало бити вакцинирано око 5,2 милиона становника, бити прекинута због напада.

У неким деловима Пакистана противе се кампањама вакцинације, посебно након што је наводна кампања вакцинације против хепатитиса коју је водила ЦИА помогла у лоцирању Осаме Бин Ладена 2011. године.

Радикални исламисти су у прошлости отимали и убијали стране невладине активисте у настојањима да спрече кампање вакцинације за које тврде да су покушаји шпијунирања.

Авганистан, Нигерија и Пакистан су земље у којима је полио честа болест.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи