Американци за строжу контролу наоружања

После масакра у основној школи у Конектикату, порастао проценат грађана САД који сматрају да треба увести строге прописе и контролу наоружања. Амерички званичници, који се залажу за право на поседовање ватреног оружја, позивају на јавну расправу.

Проценат Американаца који сматрају да треба увести строге прописе о поседовању и продаји оружја знатно је порастао после масакра у основној школи у Конектикату, у којем је убијено 26 особа.

Резултати анкете коју су спровели Ројтерс и Институт "Ипсос" показују да се 50 одсто Американаца испитаних после пуцњаве сложило да би "за поседовање оружја требало увести строге прописе или ограничења". Пре масакра тако је мислило 42 одсто испитаника.

Американаци сматрају да треба проверити прошлост свакога ко купује оружје и да треба ограничити продају аутоматског оружја.

Након масакра у основној школи, амерички званичници, који се залажу за право на поседовање ватреног оружја, позивају на јавну расправу о контроли наоружања.

Републикански сенатор Чак Грасли предложио је израду студије о оружаном насиљу и менталним поремећајима, док је његов партијски колега, конгресмен Пит Сешнс мишљења да за насиље није криво оружје него "болесни људи".

"Ове злочине чине веома поремећени, чудни људи. Морамо да смислимо бољи начин да откривамо и третирамо особе са овим проблемима", сматра Сешнс.

Званичници из редова Демократске партије, сенатор Џо Менчин и Марк Ворнер, наговестили су да постоји могућност предлагања строже законске регулативе, изјавивши да "све опције треба ставити на сто", као и да "једино није прихватљив статус кво".

Стравичан злочин почињен у петак навео је америчког председника Барака Обаму и неке конгресне лидере да преиспитају приступ контроли наоружања који је протеклих година био прилично "лабав".

Обама и лидер већине у Сенату Хари Рид, демократа који није подржавао ограничења кад је реч о оружју, истакли су да се мора више учинити како би се такве трагедије спречиле.

Амерички посланици нису усвојили нови федерални закон о наоружању још од 1994. године, а забрана одређених врста полуатоматског оружја истекла је 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи