УН: Продужен мандат судијама Трибунала

Судијама Међународног суда за бившу Југославију продужен је мандат, како би могли да доврше случајеве за које су задужени. Савет безбедности Уједињених нација позвао је Трибунал да до краја 2014. године окончао све процесе и жалбе. Русија критикује рад суда у Хагу.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је Резолуцију којом се продужава мандат судијама Међународног суда за бившу Југославију, како би могли да доврше случајеве за које су задужени.

Резолуцијом је продужен мандат једном броју судија, а Савет безбедности Уједнињених нација позвао је Трибунал да предузме "све могуће мере"  како би процесе и жалбе окончао до 31. децембра 2014. године.

Од Трибунала је затражено и да до 15. априла 2013. представи план окончања процеса и преноса свих преосталих задатака на ново међународно тело.

Резолуција је усвојена са 14 гласова. Русија, која је била уздржана при гласању, критиковала је рад Трибунала, јер се Резолуцијом "не покреће питање ефикасности суда".

Заменик руског представника у УН Сергеј Карев, сматра да у раду Трибунала има озбиљних системских проблема и да сам суд с њима не може да се избори.

"Мере Трибунала које су имале за циљ да наводно побољшају ефикасност суђења постигле су супротан ефекат. Систематске грешке руководства Трибунала да поштује своја обећања о крајњим роковима за окончање свог рада дефинитивно су ослабили наше поверење у то тело", објашњава Карев.

САД и Британија подржале су рад Трибунала и нагласиле значај његове улоге у остваривању правде.

"Жао нам је што консензус није био могућ. Трибунал игра кључну улогу у борби против некажњавања и у пружању правде безбројним жртвама злочина у бившој Југославији", рекао је британски амбасадор у УН Марк Лајол Грант.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи