Египат на референдуму о уставу

Отворена гласачка места за референдум о Предлогу устава. Снаге безбедности у приправности широм Египта. Гласа се и сутра и 22. децембра.

У Египту су данас отворена гласачка места на којима око 51,3 милиона људи има прлику да се изјасни о Предлогу Устава који је дубоко поделио ту земљу.

Референдум се одржава у два наврата - данас и 22. децембра, јер власти очекују да ће они који ће првог дана бојкотовати гласање, доћи другог дана референдума.

Десет провинција ће гласати сутра, међу којима Каиро, Александрија и Синај. Других 17 провинција ће гласати 22. децембра. 

Бирачка места биће отворена до 19 сати по локалном времену, а власти нису навеле када ће саопштити резултате гласања.

Током гласања распоређено је 130.000 полицајаца и 120.000 војника.

Египатско друштво оштро је подељено и поларизовано око предлога Устава који је на брзину одобрила исламистичка већина у Парламенту, док је опозиција бојкотовала гласање.

Нацрт Устава састоји се из увода и 236 чланова, а замерке критичара односе се између осталог на шеријатски закон и права жена. 

Противници председника Морсија оцењују да предложени устав ограничава слободе и даје исламистима велики утицај на власт.

Предлог устава је по хитном поступку утврђен крајем новембра, на маратонској седници Уставне комисије, у којој су доминирале Морсијеве присталице.

Присталице и противници предложеног устава сукобили су се у петак у Александрији, а у Каиру су демонстрирали и исламисти и опозиција.

Најмање 19 људи је повређено у Александрији, у сукобу пошто је један ултраконзервативни свештеник позвао вернике да гласају за Предлог устава.

Сукоба је било и у граду Нага Хамади, 460 километара јужно од Каира, након проповеди шеика Осаме ел-Хавија, припадника салафиста, који је поручио верницима да је гласање за устав једини начин за обнављање стабилности, после скоро две године нереда од збацивања с власти председника Хоснија Мубарака.

Иако су верске власти наредиле да се џамије не користе за политичку пропаганду, неколико свештеника је поручило верницима да гласање за устав значи гласање за ислам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи