Читај ми!

Шок и туга због масакра у Конектикату

Изрази саучешћа због јучерашњег масакра у основној школи у Конектикату стижу из целог света. Полиција саопштила да је пронашла доказе који ће помоћи у расветљавању мотива убице да почини масакр.

Неверица, шок и туга су прве реакције из света на убиство 27 људи, укључујући 20 ђака, у основној школи у Конектикату, а изрази саучешћа стижу од званичника из целог света.

Полиција у Конектикату саопштила је вечерас имена убијених у јучерашњем масакру, међу којима је било 12 девојчица и осам дечака, узраста од шест и седам година. 

Адам Ланза (20) убио је јуче рођаку у својој кући, а потом у школи у којој је радила његова мајка, у месту Њутон, у Конектикату, још 26 људи, међу којима 20 деце старе од пет до 10 година.

Ланза, који је, по свему судећи има психолошки поремећај, потом је починио самоубиство.

Полиција је саопштила да је дошла до "веома добрих доказа у овој истрази које ће наши истражитељи моћи да искористе у, надамо се, формирању комплетне слике, како се, и још важније зашто, овако нешто догодило", рекао је портпарол полиције Пол Венс на конференцији за новинаре.

Венс је рекао да је полиција утврдила место на коме је убица ушао у зграду, као и да је то учинио на силу, односно да га нико није пустио.

Једна жена из школе која је преживела масакр је добро и биће важан део истраге, додао је портпарол.

Полиција је, такође, потврдила да је жена убијена на другој локацији у Конектикату била рођака убице. Бројни медији су претходно јавили да је жртва убичина мајка Ненси Ланца. 

Изрази саучешћа из целог света

У писму гувернеру Конектиката Дену Малоју, генерални секретар УН Бан Кимун је "изразио најдубље саучешће због скандалозних убистава", наводе УН.

"Узимати децу за мету је незамислив чин мржње", навео је Бан и поручио да "мисли и молитве упућује породицама жртава и свима онима који су погођени тим ужасним злочином".

Британска краљица која обично не коментарише догађаје изван земаља Комонвелта, упутила је синоћ поруку америчком председнику Бараку Обами.

"Дубоко сам погођена и растужена због ужасног губитка живота у Њутону у Конектикату, посебно због чињенице да међу убијенима има толико деце".

Француски председник Франсоа Оланд поручио је Обами да је "ужаснут", а саучешћа су упутили и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, као и мексички председник Енрике Пета Нието, канадски премијер Стивен Харпер.

Аустралијска премијера Џулија Гилард описала је напад као "бесмислен и неразумљив чин зла".

"Као родитељи и деде и бабе, браћа и сестре, као пријатељи америчког народа, оплакујемо смрт деце... и губитак храбрих учитеља", написала је Гилардова.

У Аустралији је један нападач 1996. године убио 35 људи, те су тада заоштрени прописи о оружју, а поседовање полуаутоматских пушака је забрањено.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је да је "шокиран и дубоко ожаложћен" због убистава у Њутону.

У Јапану, где су за снази изузетно строги закони о оружју и где се злочини уз употребу ватреног оружја ретко дешавају, државна телевизија НХК је вест из САД објавила као прву, пре извештаја о последњем дану кампање пред сутрашње парламентарне изборе.

Напад у Конектикату био је централна вест и у Кини где се последњих година догодило неколико напада на децу у школама. Последњи се догодио јуче, када је нападач ножем ранио 22 деце и једну одраслу особу.

Већина коментара догађаја у Конектикату је о лакоћи приступа оружју у САД, за разлику од Кине, где је чак и продаја ножева забрањени у неким крајевима.

"Заиста, зар политичари не могу да оставе политику по страни и забране продају оружја? Међу нама ће увек бити ментално оболелих. Не би смели да добију приступ оружју", написала је на друштвној мрежи Сина Веибо Kинескиња Џанг Син, чије коментаре чита 4,9 милиона људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи