Читај ми!

Први избори након Фукушиме

Јапан у недељу бира посланике за Доњи дом парламента. То су први избори у земљи након нуклеарне кризе у Фукушими. Очекује се смена власти, а нова владајућа гарнитура суочиће са низом озбиљних економских и спољно-политичких изазова.

Грађани Јапана ће у недељу 16. децембра изаћи на изборе за посланике Доњег дома парламента, што су први избори након великог цунамија који је у марту прошле године однео готово 20.000 живота и проузроковао нуклеарну кризу у префектури Фукушима.

Фокус предизборне кампање био је на начинима за превладавање новонастале рецесије и заустављање дефлације, као и питању употребе нуклеарне енергије.

Осим тога, велике теме на којима су се ломила копља током предизборне кампање биле су и повећање ПДВ-а у сврху попуњавања државног буџета, учешће Јапана у преговорима везаним за стварање бесцаринске трговинске зоне у региону Пацифика, те однос према територијалном спору са Кином и Јужном Корејом.

Последњих дана пажњу јапанских медија и бирача привукло је и лансирање севернокорејске ракете "Унха" која је у орбиту однела мањи телекомуникациони сателит. То се у Јапану доживљава као претња по безбедност државе, односно, као успели тест интерконтиненталног балистичког пројектила који својим дометом обухвата све делове јапанске територије.

Непосредно након севернокорејске пробе, један кинески извиђачки авион ушао је јапански ваздушни простор изнад спорних острва Сенкаку, што је први такав инцидент у историји послератних односа између две земље. Очекује се да би медијска пажња посвећена овим догађајима могла да наведе један део неопредељених бирача да гласају за националистички опредељене партије.  

Изборне прогнозе

Пре три године избори за Доњи дом парламента довели су до историјске промене којом је у потпуности окончана скоро непрекинута, педесет година дуга владавина Либерално-демократске партије (ЛДП). Победник прошлих избора Демократска партија, међутим, изгубила је поверење грађана због немоћи у решавању економских проблема и незадовољства у вези са обновом настрадалих подручја и решавањем нуклеарне кризе.

Сва истраживања јавног мнења у Јапану предвиђају тежак пораз Демократске партије и убедљиви повратак на власт Либерално-демократске партије, за коју се процењује да ће у новом сазиву Доњег дома парламента самостално имати већину и можда чак достићи 300, од укупних 480, посланичких места.

По тим прогнозама, ЛДП би, скупа са дугогодишњим коалиционим партнером партијом Комеито, могао да приграби чак две трећине седишта у Доњем дому парламента што би му дало потпуну слободу у доношењу закона.  

Таква доминација ЛДП-а могла би да означи крај снова великог броја домаћих аналитичара о стању политичких снага у којем би се две јаке партије стално међусобно надметале и тако онемогућавале корпуцију у власти.

Тешки задаци за нову владу

Јапанску економију у последње две године озбиљно су уздрмали прејаки јен који је знатно поскупео извоз и проузроковао губитак конкурентности јапанских предузећа, те смањена потражња за производима јапанске машинске и електронске индустрије у Европи услед кризе.

Економским тешкоћама придружиле су се последице разорног цунамија и изливања радијације из нуклеарне електране "Фукушима 1", као што су поремаћаји у ланцу производње, драстичан пад прихода од туризма и енормни раст трошкова за увоз угља и природног гаса који као извори енергије тренутно одмењују заустављене нуклеарне реакторе.  

Четири стотине јапанских предузећа претрпело је додатне трошкове због великих поплава на Тајланду. Истовремено, територијални спор око сићушних острва Сенкаку у Источном кинеском мору проузроковао је бојкот јапанских производа у Кини, највећем спољно-траговинском партнеру Земље излазећег Сунца, што је ове године задало додатни ударац јапанском извозу.

Јапан има огроман јавни дуг који превазилази 200 одсто бруто домаћег поризвода, па је балансирање повећања пореза и смањивања трошкова са једне, и мера за стимулацију економије са друге стране велики задатак за нову владу.

Постизборна очекивања

Политички и економски коментатори у Јапану очекују да ће готово извесна победа Либерално-демократске партије довести до агресивнијих интервенција централне банке Јапана на монетарном тржишту, до слабљења јена и, сходно томе, повећања извоза и благе инфлације унутар земље која би погодовала економији.

Победа ЛДП, међутим, сматра се, могла би да успори процес одрицања од употребе нуклеарне енергије. 

Та партија се залаже и за јачање јапанских оружаних снага и чвршћи став у односима са непосредним суседима, те се са њеним доласком на власт очекује померање јапанске спољне политике у десно.

Председник ЛДП-а Шинзо Абе, за којег се верује да ће након недељних избора преузети кормило државе, већ је био у премијерској фотељи 2007. године, али је тада поднео оставку из здравствених разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи