Сукоби у Александрији, има повређених

Исламисти се сукобили са присталицама опозиције у египатској луци Александрији, пред сутрашњи референдум о спорном нацрту устава. Присталице новог устава витлале мачевима, најмање 19 повређених, запаљено неколико аутомобила. Протести и у Каиру.

Египатски исламисти сукобили су се у медитеранском граду Александрији са опозиционим присталицама, уочи сутрашњег референдума о нацрту новог устава, након што је један ултраконзервативни свештеник позвао вернике да подрже нови устав.

Сведоци кажу да је повређено најмање 19 људи у сукобима који су се проширили од џамије где је одржана молитва, па све до главних улица.

Екстремне присталице устава витлали су мачевима, док је опозиција бацала каменице на њих, након молитве коју је одржао свештеник салафиста, јавио је АП.

Приликом сукоба, запаљена су најмање два возила.

Верске старешине су издале наређене да џамије не смеју бити коришћење да би се манипулисало сутрашњим референдумом на којем ће се грађани изјаснити да ли прихватају нацрт новог устава.

Неколико свештеника, међутим, посебно у областима конзервативног јужног дела земље, искористили су говорницу да би поручили да је гласање за устав победа ислама.

У намери да сузбије сукобе, умешала се и египатска полиција у Александрији, другом по величини египатском граду. Полиција је дејствовала у опреми за разбијање демонстраната.

За сада нема више извештаја о повређенима и ухапшенима, али су сведоци рекли да АФП да је запаљен аутомобил свештеника који је позвао на подршку референдума о уставу.

Данас су и у главном граду одржани бројни масовни протести, обе стране. Присталице председника Морсија и референдума, одржали су протест на којем се окупило више од 2.000 људи.

Опозициони лидер и добитник Нобелове награде Мухамед ел Барадеј позвао је Морсија да откаже референдум "пре него што буде прекасно", док је други опозициони лидер Амр Муса позвао Египћане да се изјасне против нацрта новог устава.

Криза у Египту траје од 22. новембра, када је Мурси усвојио декрет, којим је себи дао широка овлашћења, а убрзо након тога је парламент, којим доминирају исламисти, усвојио нацрт новог устава, којем се противе многи либерали и хришћани, тврдећи да он ограничава слободе и права мањина.

Најмање осморо људи је погинуло, а стотине су повређене током паралелних демонстрација Морсијевих присталица и противника протеклих дана.

На референдуму, који ће се одржати сутра и наредне суботе, јер нема довољно судија који би пратили процес гласања на свим биралиштима, грађани ће се изјаснити о основном закону који мора да се усвоји пре општих избора почетком следеће године.

Очекује се да ће спорни нацрт новог устава бити усвојен, с обзиром на то што су након пада режима Хоснија Мубарака прошле године, исламисти покрета Муслиманска браћа однели победу на свим изборима.

Референдум ће се сутра одржати у Каиру и другим великим градовима, док ће се наредне суботе гласати у другом делу земље, а званични резултати биће познати тек после другог дана гласања, наводи АФП.

Током гласања, биралишта и зграде владе обезбеђиваће око 130.000 полицајаца, 120.000 војника и 6.000 тенкова, уз оклопна возила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи