Читај ми!

Пресуда за убиство Политковске

Пресудом московског суда, бивши полицајац Дмитри Пављученко осуђен на 11 година затвора, због учешћа у убиству новинарке "Нове газете" Ане Политковске. Пављученко признао да је пратио новинарку, купио пишољ и предао га убици.

Бивши руски полицајац осуђен је у Москви на 11 година затвора због учествовања у организацији убиства новинарке Нове газете Ане Политковске 2006. године, чији су наредбодавци још непознати.

Бивши потпуковник Дмитри Пављученко, који је признао кривицу, осуђен је на 11 година строгог затвора, преносе руске новинске агенције. Он је претходно постигао споразум са судом да би добио лакшу казну.

Суђено му је одвојено од других осумњичених у овом случају.  Московски суд такође му је наложио да плати три милиона рубаља (75.000 евра) одштете деци Ане Политковске.

Пављученко је признао да је пратио новинарку, купио пишољ и предао га убици.

Један човек пореклом из Чеченије, Лом Али Гаитукајев, оптужен је да је регрутовао Пављученка пошто је и сам, од непознатог наручиоца, добио наређење да убије новинарку. Гаитукајев се налази у затвору због другог случаја, покушаја убиства једног бизнисмена, а оптужен је за убиство Политковске прошле године.

Тројица браће Чечена, Рустам, Ибрагим и Ђабраил Махмудов оптужени су да су извршиоци убиства. Рустам је у притвору, а његова два брата су ослобођена на суђењу 2009. године.

Руски врховни суд је 2010. године поништио ту пресуду и вратио случај на поновно суђење, после чега је истрага поново отворена са истим осумњиченим.

Још један бивши полицајац Сергеј Хаџикурбанов оптужен је да је обезбедио логистичку подршку за овај злочин.

Ана Политковска, убијена 7. октобра 2006. године у улазу своје зграде у Москви, била је једна од ретких руских новинарки која је осуђивала оно што се дешавало током и после рата у Чеченији.

Породица Политковске и одбрана рекли су да ће се жалити на пресуду. И пре почетка суђења Дмитри Муратов, главни уредник опозиционог листа Нова Газета где је Политковска радила, оценио је да постоји "политички табу" око осветљавања тог злочина.

"Обзиром на препреке које спречавају идентификацију наручиоца (убиства) рекло би се да је он међу најнедодирљивијим људима у Русији", рекао је Муратов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи