Читај ми!

Застој проширења није у интересу ЕУ

Шеф дипломатије Аустрије Михаел Шпинделегер разочаран изјавом немачке канцеларке Ангеле Меркел да у овом тренутку ЕУ неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са земљама кандидатима, оценивши да би се “озбиљан умор од проширења” вратио Европи као бумеранг.

Поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел, да у овом тренутку ЕУ неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са земљама кандидатима, шеф дипломатије Аустрије Михаел Шпинделегер изразио је разочарење, оценивши да би се "озбиљан умор од проширења" вратио Европи као бумеранг.

Бечки дневник "Пресе" оцењује да је немачка канцеларка у четвртак у Бундестагу јасно рекла да ће се залагати за обуставу пријема даљих чланица после пријема Хрватске.

Шпинделегер је подсетио да се ЕУ обавезала да настави процес ширења под условом да земље кандидати спроведу неопходне реформе и да се "то обећање мора испоштовати" истичући да би у супротном Турска или Русија покушале да шире свој утицај на те земље.

Западни Балкан могао би постати жртва до сада нерешене финансијске и дужничке кризе у ЕУ, истиче "Пресе" додајући да у више земаља чланица расте отпор даљем пријему нових држава.

"У основи то су популистички аргументи да становништво не жели даља ширења", рекао је Шпинделегер додајући да је уклањање проблема на Западном Балкану, на пример борба против корупције, трговине наркотицима и људима, могуће само уз притисак ЕУ.

Без изгледа за чланство, те реформе би застале, уверен је он додајући да то не може бити у интересу ЕУ.

Шпинделегер у растућем отпору даљем ширењу види проблем и по Аустрију.

Аустријска влада се годинама залаже за ширење ЕУ на земље западног Балкана, а иза тих напора налазе се економски интереси, јер са инвестицијама у висини од око 2,8 милијарди евра од 2000. године и више од 400 представништава Аустрија је, на пример, у Србији највећи страни инвеститор.

Укључење земаља региона у ЕУ би трајно осигурало аустријске инвестиције.

Аустрија добија подршку од Европске комисије за своја настојања да се настави ширење, јер комесар за проширење Штефан Филе инсистира на наставку припреме за даља учлањења.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи