Асадов режим пред колапсом

Сиријски режим близу колапса, рекао Андерс Фог Расмусен. Русија признала да Башар ал-Асад губи контролу над државом. Експлозија бомбе у предграђу Дамаска, 16 жртава.

И НАТО и Русија оцењују да се ближи крај режима Башара ал-Асада, који би требало да удовољи легитимним тежњама Сиријаца.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да се режим сиријског председника Башара ал-Асада ближи колапсу и да би требало предузети хитне мере на отпочињању разговора о политичкој транзицији у тој земљи, јавио је АФП.

"Сматрам да се режим у Дамаску ближи колапсу... само је питање времена када ће до њега доћи", рекао је Расмусен новинарима у Бриселу.

Он је додао да Асад треба да "започне процес којим би удовољио легитимним тежњама сиријског народа".

Расмусен је осудио коришћење ракета Скад против побуњеника. Ненавођене ракете Скад кратког домета, у зависности од врсте пуњења, имају домет до 200 и више километара.

То што сиријска Влада користи ракете типа Скад, према Расмусену, потврда је крајње небриге за животе сиријског становништва.

Како је у среду пренео Њујорк тајмс, током протеклих неколико дана испаљено је десетак ракета Скад.

И портпарол Стеј департмента Викторија Нуланд потврдила је да су Асадове снаге испаљивале ракете, али да не може да наведе о којим ракетама је тачно реч.

Заменик шефа руске дипломатије Михаил Богданов оценио је да сиријски председник Башар ел Асад "све више" губи контролу над својом земљом и да би опозиција могла да победи у грађанском рату у Сирији.

Изјава Богданова коју је пренела агенција Итар-тас прво је признање неког руског званичника да би сиријски лидер могао да буде поражен у крвавом рату, преносе светске агенције.

Од почетка побуне у Сирији, у марту 2011, Русија штити Асада од међународних санкција и снабдева његов режим оружјем.

Иако Богданов није наговестио спремност Москве да приближи ставове ставовима Запада и одобри санкције Асадовом режиму, његова оцена могла би да значи да се Русија спрема за неумитан пораз сиријског председника, оцењује АП.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи