Читај ми!

Путин: Угрожени односи САД и Русије

Амерички закон којим се уводе санкције за поједине руске званичнике угрожава односе две земље, изјавио председник Русије Владимир Путин.

Руски председник Владимир Путин оштро је критиковао амерички закон којим се уводе санкције за руске званичнике, оптужене за нарушавања људских права. Такав потез угрожава односе две земље, рекао Путин.

Конгрес САД прошле недеље је усвојио закон, који је наишао на осуду Руса, који сматрају да је то америчко мешање у унутрашња питања Москве.

Путин је, како су пренеле руске новинске агенције, спорни закон описао као "политизован, непријатељски акт" и поздравио је најављени одговор руског парламента.

"Не могу да схватим зашто би неко хтео да жртвује руско-америчке односе само ради неких политичких поена", рекао је руски председник.

Присталице Кремља проследиле су у понедељак руском парламенту закон, у коме се предлажу мере против америчких грађана "који сурово крше људска права".

У закону, за који многи сматрају да је одмазда за америчку меру, Русија такође тражи да се све испоруке говедине и свињетине из САД тестирају како би се утврдило да у месу нема адитива за исхрану животиња - рактопамина.

САД рактопамин сматрају безбедним и не врше тестове на ту супстанцу.

Амерички закон назван је по руском адвокату Сергеју Магњицком, кога су ухапсили полицајци, које је он оптужио за пореску превару од 230 милиона долара. Магњицком је више пута онемогућен медицински третман у затвору, у коме је и умро 2009.

Руске групе за заштиту људских права отпужиле су Кремљ да није покренуо процес против одговорних за смрт Магњицког.

Званичници, које је Магњицки отпужио за превару, углавном су касније добили унапређење.

Путин је данас навео да је истрага о смрти Магњицког и даље у току, и "још није јасно ко је ту у праву, а ко у криву".

Руски председник је изразио чуђење због тога што Американци обраћају толико пажње на једну смрт у руском затвору, кад су у Америци "смрти иза решетака честе".

"Зашто, зар нико тамо никад није умро у затвору", упитао је Путин.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи