Читај ми!

Клаус: Распад Чехословачке у корист Словачке

Распад Чехословачке већу корист донео Словачкој, рекао председник Чешке Вацлав Клаус након састанка са словачким колегом Иваном Гашпаровичем. Иза економског успеха Словачке стоје страни инвеститори и реформе, истакао Гашпарович.

Председник Чешке Вацлав Клаус изјавио је, након састанка са словачким колегом Иваном Гашпаровичем у Прагу, да је распад Чехословачке већу корист донео Словачкој.

"Очигледно да је распад Чехословачке више користи донео Словачкој него Чешкој", рекао је Клаус, наводећи као пример то што се за 20 година БДП у Чешкој повећао за 50 одсто, а у Словачкој за 100 одсто, јавио је Радио Слободна Европа.

Словачки председник, коме је ово последњи сусрет у Прагу са Клаусом коме у марту 2013. истиче други, последњи мандат, истакао је да иза економског успеха његове земље, после распада заједничке домовине, стоје страни инвеститори и реформе.

Уочи 20. годишњице распада Чехословачке, Клаус и Гашпарович су оценили да између Чеха и Словака не постоје никакве болне нерешене теме.

Аналитичари наводе да је Чешка остала евроскептична, док Словачка, након периода ауторитарног премијера Владимира Мечијара, од 1998. године свој развој види у контексту ЕУ.

Чехословачка је настала у октобру 1918. године, када је прогласила независност од Аустроугарске, а из ње су мирним распадом 1. јануара 1993. настале Чешка и Словачка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи