Читај ми!

Нови сукоби у Каиру

Више хиљада присталица и око 300 противника Мухамеда Мурсија сукобило се испред председничке палате. Опозициони лидер Мухамед ел Барадеј оптужио је Мурсијеве присталице за "опак и плански" напад на мирољубиве демонстранте.

Сукоби испред председничке палате у Каиру. Присталице и противници египатског председника Мухамеда Мурсија гађали су једни друге камењем и тукли моткама.

Сукоби су започели када је неколико хиљада Мурсијевих присталица дошло до палате, испред које је око 300 његових противника седело у знак протеста.

Опозиција тражи да Мурси опозове декрете којима је себи дао скоро апсолутну моћ, али и да повуче спорни нацрт устава.

Мурсијеве присталице су просто уклониле његове противнике испред парламента, јер су биле вишеструко бројније. Демонстранти су се разбежали околним улицама.

Опозициони лидер Мухамед ел Барадеј оптужио је Мурсијеве присталице за "опак и плански" напад на мирољубиве демонстранте.

Египатска изборна комисија, којом доминирају исламисти, одобрила је 30. новембра нацрт новог устава, који је критиковала опозиција.

Председник је, затим, расписао национални референдум о нацрту устава за 15. децембар.

Очекивало се да ће Врховни уставни суд прогласити уставну комисију која је усвојила овај нацрт устава нелегалном и распустити горњи дом парламента. Уместо тога, судије су ступиле у штрајк, након што су у њихову зграду упали демонстранти.

Опозиција се још није изјаснила да ли намерава да своју енергију усредсреди на протесте за бојкот референдума или да просто гласа против нацрта устава.

Ово је најгора политичка криза у Египту, од свргавања ауторитарног председника Хоснија Мубарака у фебруару прошле године, наводи агенција АП.

Земља је сада подељена на Мурсија, његово фундаменталистичко Муслиманско братство, као и ултраконзервативне салафите, с једне стране, а с друге, на либералне партије и велики јавни сектор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи