Читај ми!

Тајфун "Бофа" односи животе

Снажан тајфун "Бофа" који је погодио Филипине однео је преко 270 живота. Острва на југу су најугроженија.

Број жртава јаког тајфуна "Бофа" који је погодио Филипине прешао је 270 и још увек се не зна колико људи се води као нестало. Најугроженија подручја су острва на југу, саопштио је данас портпарол филипинске Владе Фе Маестре.

Маестре је потврдио да је најмање 151 особа изгубила живот у најтеже погођеној покрајини Компостела вали а још 66 мештана и војника страдало у поплавама и клизиштима на југу.

Портпарол Владе је навео да се не зна број мештана који се воде као нестали у граду Њу Батану на југу.

Филипинска секретарка за социјалну заштиту Коразон Солиман описала је сцену тоталног опустошења јужних области где су куће и други објекти порушени у бројним градовима и селима.

"Мало објеката је остало да стоји у приобалном граду Катил. Морамо да пожуримо у те области са врећама за спавање, лековима, сувом одећом и, најважније шаторима, јер преживели живе на отвореном пошто је тајфун однео куће и кровове", рекла је она у изјави за агенцију АФП.

Ситуација је подједнако лоша и у граду Њу Батан, где је најмање 44 људи погинуло у поплавама и клизиштима. Филипинска војска је укључена у акцију спасавања.

"Тела су остављена да леже на земљи на отвореном у Њу Батану. Ми не желимо да ризикујемо ширење болести", рекла је Солиман.

У две покрајине на најугроженијом источној обали острва Минданао има 100 жртава тајфуна, док је још 12 људи живот изгубило у другим деловима острва.

Тајфун с кишом засипао је јуче подручје широко 600 километара на јужним острвима и полако се премештао ка централним Филипинима и ка Јужном кинеском мору.

Метеоролози су навели да је "Бофа", најснажнији тајфун који је погодио Филипине ове године ослабио након што је прешао на копно у провинцији Давао Ориентал, па је брзина ветрова са 210 ослабила на 160 километара на сат.

Ветрови и обилне кише у јужним провинцијама прекинуле су електричне водове, обуставиле поморски и ваздушни саобраћај и поплавиле нижа подручја. Власти су евакуисале десетине хиљада становника из приобалних предела, пре свега на југу, на острву Минданао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи