Читај ми!

УН за Блиски исток без нуклеарног оружја

Усвојена резолуција у Уједињеним нацијама којом се Израел позива да омогући инспекцију нуклеарних постројења. Резолуција подржава и одржавање конференције о забрани нуклеарног оружја на Блиском истоку. Против резолуције гласали су Израел, САД, Канада, Маршалска острва, Микронезија и Палау.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом је позвала Израел да омогући инспекцију својих нуклеарних постројења и којом је подржала одржавање конференције о забрани нуклеарног оружја на Блиском истоку.

За резолуцију су гласале 174 чланице УН, шест је било против, а шест уздржано. Против су били Израел, САД, Канада, Маршалска острва, Микронезија и Палау.

Уједињене нације том резолуцијом позивају Израел да се придружи Споразуму о неширењу нуклеарне технологије "без даљег одлагања" и да отвори своја нуклеарна постројења за инспекцију Међународне агенције за атомску енергију.

Израел, иако се верује да поседује нуклеарно оружје, одбија да то потврди или демантује, а  одбија и да се придружи том споразуму, заједно са Индијом, Пакистаном и Северном Корејом, које такође, како се претпоставља, поседују атомско оружје.

Конференцији у Хелсинкију средином децембра требало је да присуствују све арапске земље и Иран, али је САД 23. новембра саопштио да је скуп отказан, наводећи као разлог политичку ситуацију у региону и пркосан став Ирана у вези са неширењем атомског наоружања.

Иран и неке арапске земље тврдиле су да је прави разлог отказивања конференције одбијање Израела да присуствује скупу у Финској.

На арапски предлог о стварању Блиског истока без оружја за масовно уништење, 189 потписница Споразума о нуклеарном неширењу позвало је на одржавање конференције о успостављању такве слободне зоне.

Резолуција УН, којом се поздравља та конференција, одобрена је у комитету за разоружање пре него што је скуп отказан.

Став Израела је да прво мора да буде потписан блискоисточни мировни споразум пре успостављања зоне слободне од оружја за масовно уништење.

Муслиманске земље у том региону тврде да непријављени нуклеарни арсенал који поседује Израел представља највећу претњу миру у региону.

Резолуције које усвоји Генерална скупштина УН нису правно обавезујуће, али представљају став међународне заједнице и имају моралну и политичку тежину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи