Читај ми!

Путин у Турској

Владимир Путин допутовао у Истанбул, на разгороре са премијером Турске Ердоганом, пре свега о ситуацији у Сирији. Очекује се да ће Анкара убеђивати Москву да престане да подржава Башара ел Асада.

Руски председник Владимир Путин допутовао је у Истанбул где ће разговарати са турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом првенствено о ситуацији у Сирији, јавља телевизија НТВ.

Поводом Путинове посете на истанбулском аеродрому "Ататурк" распоређене су јаке снаге полиције, укључујући специјалце и снајперисте, јавља агенција Анадолија.

Турска агенција додаје да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је јуче допутовао у Истанбул, јутрос имао састанак са турским колегом Ахметом Давутоглуом.

Путинова посета, најпре планирана за октобар, долази у тренутку повећаних тензија између две земље због Сирије.

Односи Русије и Турске посебно су се заоштрили када је Турска у октобру приморала сиријски путнички авион на лету из Москве да слети у Турску, због сумње да преноси војну опрему.

Москва је саопштила да је авион легално преносио делове радара у Сирију.

Путинов саветник за спољне послове Јуриј Ушаков рекао је новинарима да би тај инцидент могао да буде тема разговора са Ердоганом. 

Турска ће током данашњих разговора покушати да убеди Путина да престане да подржава сиријског председника Башара ел Асада, али, како додаје агенција Асошиејтед прес, Москва до сада није показала намеру да ускрати своју подршку Дамаску.

Једна од главних тема разговора, како се очекује, биће и економски односи. Турска је велики потрошач руског природног гаса, а Русија је главно тржиште за турске грађевинске компаније.

Трговинска размена између две земље је прошле године достигла 32 милијарде долара, а очекује се да ће наредних година порасти на 100 милијарди долара. Русија, такође, гради прву нуклеарну електрану у Турској.

Посета Истанбулу је прво Путиново путовање у два месеца, што је необично дуга пауза за руског председника, због чега се спекулисало о његовом здравственом стању.

Путин, такође, планира да у среду посети Туркменистан, као и још неколико других земаља до краја године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи