Читај ми!

Европљани за еутаназију

Већина становништва у 12 западноевропских земаља подржава потпомогнуто самоубиство, односно еутаназију.

Испитивање спроведено у 12 западноевропских држава показало је да већина становника тих земаља подржава потпомогнуто самоубиство, односно еутаназију, која је законом дозвољена у само четири земље Европе.

У анкети коју је спровело Швајцарско удружење адвоката у медицини (СМЛА) три четвртине или више испитаника одговорило је да би људима требало омогућити да одлуче када ће и како умрети.

Између две трећине и три четвртине испитаника рекло је да би могло замислити да затражи помоћ да почини самоубиство ако би боловало од неизлечиве болести, тешке инвалидности или незаустављиве боли.

"Ови одговори указују да у већини европских земаља садашњи правни систем више не одражава вољу великих делова становништва", образложило је СМЛА у уводу.

Те би резултате политичари требали да узму у обзир при изради закона о том питању, написало је удружење.

У Белгији, Луксембургу, Холандији и Швајцарској закон допушта потпомогнуто самоубиство. Немачка влада предлаже легализацију ако се та услуга не плаћа, а у Француској се о том питању расправља.

И у Немачкој и Француској римокатоличка и протестантска црква противе се озакоњењу еутаназије и траже бољу палијативну негу за смртно оболеле да би им се олакшали болови.

Студију је спровела швајцарска агенција "Исопаблик" у Аустрији, Великој Британији, Данској, Финској, Француској, Грчкој, Ирској, Италији, Немачкој, Португалу, Шпанији и Шведској.

Немци су најотворенији за еутаназију коју би озаконило њих 87 одсто, а у Грчкој је потпора најнижа, 52 одсто.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи