Читај ми!

Египат: Уставни суд у штрајку

Судије Уставног суда у Египту ступиле у штрајк на неодређено време, након што су им присталице председника Мурсија блокирале улаз у судницу. Мурсијеве присталице желеле су да спрече судије да разматрају нацрт новог устава, који је пре два дана усвојила Уставна комисија.

Уставни суд Египта је на неодређено време прекинуо рад у знак протеста због, како се наводи, притиска присталица председника Мухамеда Мурсија, који су спречили судије да размотре нацрт новог устава.

У саопштењу Уставни суд истиче да ће наставити рад "када буду могли да доносе одлуке без психолошког и материјалног притиска", преносе агенције.

Претходно се на хиљаде присталица египатског председника, исламисте Мухамеда Мурсија, окупило јутрос испред Уставног суда у Каиру, спречавајући судије да уђу у зграду.

Демонстранти, многи умотани у ћебад и са плакатима подршке Мурсију, провели су ноћ испред зграде, пишу медији.

У четвртак је египатска Уставотворна скупштина прихватила нацрт новог устава у коме се наводи да су принципи шеријата темељи египатског законодавства.

Мурси је дао парламенту рок до фебруара 2013. године, да доврши рад, али су посланици, већином исламисти који га подржавају, изненадили нацију и одлучили о нацрту устава.

Председник Египта је синоћ расписао референдум о нацрту устава за 15. децембар и у говору преко националне телевизије позвао Египћане да искористе своје демократско право, а више од 100.000 људи се окупило на скуповима широм Египта у знак подршке председнику и његовом декрету, којим је себи дао већа овлашћења.

Устав је постао централно питање у најтежој политичкој кризи кроз коју Египат пролази откако је Мурси дошао на чело земље у јуну, а која је изазвана декретом који је овај исламистички председник издао 22. новембра.

Усвојени нацрт садржи историјске промене египатског система владавине, као што је то да ће председник моћи да буде биран у два узастопна мандата од по четири године, док је свргнути председник Хосни Мубарак био на власти три деценије.

Нацрт садржи и чланове који се односе на статус ислама, војну улогу и људска права у ери после Мубарака.

Опозиција замера што се са доношењем нацрта устава "збрзало" и противи се неким одредбама о слободама и правима, док се хришћани противе задржавању "шеријатских принципа" као главне основе законодавства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи