Читај ми!

Прво геј венчање на Вест Поинту

На америчкој војној академији Вест Поинт, у Кадетској капели први пут су венчане особе истог пола, обе дипломци Вест Поинта.

У Кадетској капели на америчкој војној академији Вест Поинт, први пут су венчане особе истог пола.  Брак су склопиле Пенелоп Гнезин и Бренда Сју Фултон, обе дипломци Вест Поинта, а на венчању је било око 250 гостију. Церемонију је водио војни свештеник.

Њих две су у љубави 17 година. Од 1999. године су у тзв. "цивилној вези", која не производи никакво правно дејство, али су се надале да ће једног дана и формално моћи да се венчају.

Врата остварењу њихове жеље су отворена прошле године када је држава Њујорк легализовала истополне бракове, а председник САД Барак Обама уклонио војну политику познату као "Не питај, не говори". Према њој, особе које се отворено декларишу као геј нису имале шта да траже у америчкој војсци.

Обе младе живе у Њу Џерсију, и желеле су да се венчају тамо, али ова америчка савезна држава не дозвољава геј бракове.

"Једноставно више нисмо могле да чекамо", рекла је Фултон агенцији АП.

Венчање Пенелоп Гнезин и Бренде Сју Фултон није прво истополно у историји Вест Поинта - само је прво у историји велелепне Кадетске капеле коју су њих две изабрале због историје и лепоте.

Пре њих, на Вест Поинту, али у мањој и старијој цркви на гробљу ове академије, венчале су се такође две жене: млада поручница и њена партнерка.

Једини проблем који су Гнезин и Фултон имале било је да нађу војног свештеника који би их венчао. Наиме, ниједан с Вест Поинта није имао овлашћење да склапа истополне бракове.

На сву срећу, рекла је Фултон, њих две су имале заједничког пријатеља, војног свештеника из ваздухопловне базе Довер који је прихватио да их венча.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи