Читај ми!

Инаугурисан нови председник Мексика

Нови председник Мексика Енрике Пења Њето званично ступио на дужност. Њето положио заклетву у националном Конгресу, испред кога се окупило неколико стотина људи незадовољних његовим избором. Најмање пет полицајаца повређено у сукобу са демонстрантима.

Енрике Пења Њето званично је ступио на дужност председника Мексика, преузимањем функције од бившег шефа државе Фелипеа Калдерона и полагањем заклетве у националном Конгресу.

"У складу са 83. чланом Устава преузимам данас вршење овлашћења почасне дужности преседника Сједињених Мексичких Држава", рекао је Пења Њето на свечаности у Националној палати.

Како је пренела агенција Франс прес, нови председник Мексика је положио заклетву, обележавајући повратак некада владајуће Институционално-револуционарне партије (ПРИ).

"Заклињем се да ћу бранити Устав Сједињених Мексичких Држава и њихове законе, и одано и патриотски обављати дужност председника републике коју ми је њен народ поверио", рекао је Пења Њето у Конгресу пред посланицима, члановима дипломатског кора и специјалним званицама.

Агенција Асошијетед прес је пренела да је нови председник Мексика обећао да ће владати демократски и транспарентно, истичући да је Пења Њето вратио ПРИ на власт после 12 година паузе.

ПРИ је владала 71 годину, док је није заменила конзервативна Партија националне акције 2000. године.

Пења Њето (46) изабран је на највишу функцију у Мексику на изборима 1. јула ове године, пошто је освојио више од 38 одсто гласова, а његов противкандидат савеза левих снага Андрес Мануел Лопес Обрадор 31,5 одсто.

Нови мексички председник политичку каријеру почео је 1984. године, када је ступио у ПРИ и обављао партијске дужности на територији савезне државе Мексико, у којој је 2000. године дошао на положај секретара администрације владе, а 2003. године посланика у парламенту те савезне државе. Гувернер савезне државе Мексико постао је 2005. године.

Протести код Конгреса

Неколико сати пре него што је нови председник званично положио заклетву демонстранти који се противе избору сукобили су се са полицијом испред зграде Конгреса, а повређено је најмање пет полицајаца.

Стотине демонстраната ударали су по високим челичним стубовима постављеним око зграде Конгреса, бацали каменице, флаше и петарде на полицију узвикујући "Мексико без ПРИ".

Полиција је узвратила бацајући сузавац и користила је апарате за гашење пожара за ватру коју су изазвали молотовљеви коктели. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи