Читај ми!

Лансирање, други покушај

Северна Кореја ће средином децембра, по други пут ове године, покушати да лансира ракету дугог домета. Пре осам месеци покушај лансирања није успео, а УН су забраниле Северној Кореји да развија нуклеарни и ракетни програм. САД каже да је реч о великој провокацији.

Средином децембра Северна Кореја ће по други пут покушати да лансира ракету дугог домета, пошто прво лансирање у априлу ове године није успело. Након тога Северна Кореја је наишла на осуде међународне заједнице, јер су јој УН су забраниле да развија нуклеарни програм. 

Објава Севернокорејске свемирске агенције уследила је после спекулација ван земље о појачаним активностима око лансирног терена на западној обали Северне Кореје ухваћеним на сателитским снимцима. Ракета ће бити лансирана између 10. и 22. децембра.

Очекује се да ће тај потез погоршати већ затегнуте односте са Сеулом и Вашингтоном у време  када се САД спрема за почетак другог мандата председника Барака Обаме, а Јужна Кореја да одржи председничке изборе 19. децембра.

САД је већ осудио најаву Северне Кореје оценивши то као велику провокацију.

"Лансирање севернокорејског сателита био би акт велике провокације који прети миру и безбедности у региону", рекла је у саопштењу портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд. 

Иначе, то ће бити други покушај лансирања ракете од када је на чело државе дошао Ким Џон Ун, који је преузео вођство земљом после смрти оца Ким Џонг Ила пре скоро годину дана.

Портпарол севернокорејског Комитета за свемирску технологију рекао је да су научници анализирали грешке направљене током неуспелог покушаја у априлу и да су побољшали прецизност ракете Унха, пренела је корејска новинска агенција КЦНА.

Лансирање - жеља Ким Џонг Ила

Агенција је навела да је лансирање ракете жеља покојног лидера Ким Џонг Ила, чију ће годишњицу смрти 17. децембра Северна Кореја обележити свечано.

Севернокорејска свемирска агениција навела је да ће ракета бити опремљена сателитом за посматрање Земље, и да задржава право да развија свемирски програм у мирнодопске сврхе.

Вашингтон сматра да су севернокорејска лансирања ракета прикривене пробе технологије за ракете дугог домета направљене да могу да погоде САД.

Северна Кореја има функционалне ракете кратког и средњег домета, али лансирања ракета дугог домета била су неуспешна 1998, 2006, 2009. и у априлу ове године.

Колико је познато Северна Кореја није успела да постави атомску бомбу на своју ракету, али амерички стручњаци верују да има довољно плутонијума за употребу у оружју за најмање око шест бомби.

Сама Северна Кореја је 2010. године открила да има програм за обогаћивање уранијума који би могао да створи други извор материјала за нуклеарно оружје.

Преговори за демонтирање севернокорејског нуклеарног програма у замену за помоћ, у којима је учествовало шест држава, пропали су почетком 2009. године.

САД сматра да севернокорејеско развијање нуклеарног оружја и балистичких ракета представља претњу азијској и светској безбедности.

Северна Кореја наводи да развија бомбе да би се бранила од, како она сматра, америчке нуклеарне претње у региону.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи