Читај ми!

Усвојен нацрт устава, протести у Каиру

Десетине хиљада демонстраната изашло на улице Каира пошто је уставна комисија усвојила нацрт новог устава, који председнику Мухамеду Мурсију даје шира овлашћења. Демонстранти на тргу Тахрир узвикивали: "Устав неважећи" и "Народ жели да сруши режим".

Египатска уставна комисија, којом доминирају исламисти, одобрила је рано јутрос нацрт новог устава који је критиковала опозиција. Више десетина хиљада демонстраната изашло је на улице Каира, јер нацрт устава председнику Мухамеду Мурсију даје шира овлашћења.

Демонстранти су кренули из више делова Каира и окупили се на централном тргу Тахрир, узвикујући: "Устав неважећи" и "Народ жели да сруши режим".

Нацртом устава Мурси је проширио своја овлашћења и себе изузео од надзора било какве врсте, па и судског, уз образложење да жели да спречи остатке претходног режима да ометају реформе.

У комисији доминирају исламисти, а у гласању, које је почело у четвртак, нису учествовали либерали и хришћани.

Многи Египћани верују да Мурси и Муслиманско братство користе изборну победу да монополизују власт и поново успоставе једнопартијску државу, готово две године после свргавања председника Хоснија Мубарака.

То је ове недеље изазвало протесте у којима су страдале две особе, а више стотина људи повређено, док Муслиманско братство и други исламисти планирају да сутра одрже скуп подршке Мурсију.

Египатска опозиција сада треба да одлучи како ће се односити према референдуму о новом уставу, који ће вероватно бити одржан средином децембра, односно да ли ће бојкотовати гласање или ће искористити незадовољство народа и покушати да одбаци тај документ на референдуму.

Једна од промена коју предвиђа нови устав јесте смањење броја чланова Врховног уставног суда за скоро трећину, на 11 судија.

Исламско право као основа

Као и у ранијим уставима, и у новом нацрту највишег законског акта наводи се да ће "принципи исламског права" бити основа закона.

Уставом се забрањује "вређање и клеветање свих пророка и гласника", што би, како многи критичари оцењују, могло да буде коришћено за ограничавање слободе говора.

Војска је у великој мери заштићена од скупштинског надзора, тако што о буџету војске одлучује Национални савет одбране, који чине председник, шефови два дома парламента и највиши војни званичници.

Мурси је у интервјуу за државну телевизију касно синоћ нагласио да је брзо усвајање устава, који је, иначе, требало да буде разматран два месеца, било потребно због транзиционог периода у ком не постоји доњи дом парламента, пошто је распустен прошле године.

"Најважнија ствар у овом тренутку јесте да завршимо устав, тако да имамо парламент изабран по уставу, независно судство и председника који спроводи право", рекао је Мурси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи