Читај ми!

Велика победа Палестинаца у УН

Двотрећинском већином Генерална скупштина УН изгласала унапређење палестинског статуса од ентитета посматрача у државу нечланицу. То је несрећна и контрапродуктивна одлука, рекла државна секретарка САД Хилари Клинтон.

Већином гласова Генералне скупштине Уједињених нација Палестина је од ентитета посматрача унапређена у државу нечланицу.

За историјску резолуцију од 193 чалнице УН, 138 је гласало "за", девет против, док је 41 било уздржано, пренеле су агенције.

Државна секретарка САД Хилари Клинтон критиковала је одлуку Генералне Скупштине УН да имплицитно призна палестинску државу, назвавши је "несрећним и контрапродуктивним потезом", који поставља више препрека него што утире пут миру.

"Јасно смо ставили до знања да само директним преговорима Палестина и Израел могу да постигну мир који заслужују. Две државе за два народа, који живе један до другог у миру и сигурности", истакла је Клинтонова.

Непосредно после гласања, амбасадорка САД у УН Сузан Рајс позвала је Палестину и Израел да обнове мировне преговоре.

"Америка позива обе стране да безусловно обнове мировне преговоре по свим питањима које их деле. САД се обавезује да ће подржати Палестину и Израел у тим напорима", рекла је америчка амбасадорка у УН Сузан Рајс.

Израелски амбасадор у УН Рон Проснор истакао је да тај потез Палестинаца не "доприноси напретку мира, већ га гура уназад".

Палестинска застава је убрзо раширена по поду иза делегације те земље у Генералној скупштини.

Против палестинске резолуције гласали Канада, Чешка, Палау, Науру, Микронезија, Маршалска острва, Панама, САД и Израел.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи