Читај ми!

Палестина и Космет нису исто

Паралеле између Палестине и Косова и Метохије су неутемељене, рекао Вук Јеремић. Питање државности се првобитно одређује у Савету безбдености, рекао председник Генералне скупштине пред седницу о статусу Палестине.

Свака паралела између Палестине и Косова је неутемељена, јер се питање државности првобитно одређује у Савету безбедности УН, изјавио председник Генералне скупштине Вук Јеремић уочи данашње седнице Генералне скупштине о статусу Палестине у УН.

"Желео бих да истакнем да је свака паралела између Палестине и наше јужне покрајине КиМ неутемељена, с обзиром на то да се, према Повељи УН, питање државности првобитно одређује у Савету безбедности", рекао је Јеремић.

Председник Генералне скупштине подсетио је да су бројне резолуције Савета безбедности већ позвале на формирање и постојање две одвојене државе, Израела и Палестине.

"У случају Косова и Метохије, став Савета безбедности јасно је изречен у Резолуцији 1244, која потврђује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије", поручио је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће, ако буде усвојена резолуција коју је предложила Арапска лига, Палестини први пут бити призната државност у светској организацији.

Према његовим речима, цео свет ће пажљиво пратити гласање, с обзиром на то да ће оно имати последице не само по ситуацију на Блиском истоку, већ и по мир и стабилност у читавом свету.

"Игром судбине, управо ће наша земља, Србија, председавати тој историјској седници", рекао је Јеремић, додавши да верује да ће се седница одржати у достојанственој атмосфери.

Генерална скупштина УН гласаће о унапређењу статуса Палестинске националне управе у светском телу од статуса ентитета посматрача у државу посматрача – нечланицу УН.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи