Читај ми!

Барозо: Потребна дубља интеграција ЕУ

Дубља интеграција унутар Европске уније путем промена њених темељних уговора представља дугорочно решење проблема актуелне кризе, рекао председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је да дубља интеграција унутар Европске уније путем промена њених темељних уговора представља дугорочно решење проблема актуелне кризе која угрожава економски раст и запошљавање.

Барозо је представљајући "нацрт плана за дубоку и стварну економску и монетарну унију" рекао да Европа мора да покаже да може да "оствари одлучан напредак" у примени заједничких финансијских, фискалних, економских и политичких темеља, преноси АФП.

Као резултат тога, "све велике одлуке држава чланица на економском и фискалном пољу биле би подвргнуте дубљој координацији, одобрењу и контроли на европском нивоу".

Да би стигли до те тачке, могле би да се уведу неке промене у складу са постојећим уговорима, али би неке друге промене захтевале измене уговора, што би могло да наиђе на оштро противљење, посебно држава које нису склоне томе да званичном Бриселу предају више овлашћења него што их тренутно има, рекао је Барозо.

Краткорочно, у периоду од наредних 18 месеци, требало би дати приоритет мерама које су већ договорене у циљу ублажавања дужничке кризе, међу којима је мера о оснивању јединственог регулаторног органа у банкарском сектору и успостављању система за гашење финансијски пропалих банака, нагласио је Барозо.

Према његовим речима, на средњи рок, у наредних пет година, еврозона треба да додатно ојача "колективну примену буџетске и економске политике, укључујући пореску политику и политику запошљавања", као и да размотри емисију еврообвезница "у циљу подршке смањењу дуга и стабилизацији финансијског тржишта".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи