Читај ми!

Американке хоће у рат!

Четири припаднице америчке војске поднеле тужбу против војног закона, који забрањује учешће жена војника у борбама. Женама је забрањено да служе као војно особље на око 230 хиљада различитих позиција.

Дугогодишњи војни закон, којим се забрањује учешће жена у борбама, четири припаднице америчке војске покушаће да побију тужбом коју су поднеле. "Закон је погрешан, пошто се тактика и техника ратовања стално мењају, а и забрана постављања женског особља на преко 30 одсто позиција, ограничава каријеру жена у војсци", наводи се у тужби.

Америчка унија за грађанске слободе расправљала је о жалби коју су поднеле припаднице америчке војске, тврдећи да је војни закон, којим се забрањује женама војницима да учествују у борбама, заснива на полној дискриминацији, те је самим тим неуставан, преноси британски Гардијан.

"Након скоро једног века, откако су се жене избориле за право гласа, војни закон о борби искључује учешће жена као равноправних грађана у војној одбрани наше државе", истиче се у тужби четири жене, које су учествовале у борбама у Ираку и Авганистану.

У тужби се даље наводи како им је каријера управо ограничена услед немогућности да се докажу и конкуришу за одређене позиције.

Рестрикције према женама у војсци се постепено смањују. У фебруару ове године Министарство одбране дозволило је женама да служе у одредима који имају од 300 до 1.300 припадника.

Међутим, женама и даље није дозвољено да служе у мањим специјалним или пешадијским јединицама, које директно учествују у борбама.

Женама војницима забрањено је да служе као војно особље на око 230 хиљада различитих позиција. Међутим, у Ираку и Авганистану, где војни закони бледе, жене су учествовале у борбама упркос правилима, истиче Америчка унија за грађанске слободе.

Важећи војни закон, донесен 1994. године, дозвољава женама војницима да служе у борбеним јединицама као болничарке, обавештајне и комуникационе трупе, на нивоу батаљона, али двема женама не може бити додељена иста позиција у једном батаљону.

Званична војска некад "заобилази" правила и дозвољава женама да учествују у борбама, али им се никад не приписује званична заслуга за учешће у борбама, тврде поједини војни званичници.

Америчко војно ваздухпловство засад пружа женама највише могућности, с обзиром на то да нема полних рестрикција, те жене ту могу да обављују 99 одсто послова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи