Немири у Египту прете економији

Декрет египатског председника Мухамеда Мурсија о судској недодриљивости, жестоко потреса Египат. Демонстранти су на трговима, извршна власт најављује штрајкове, а земља вртоглаво тоне у економски колапс.

Одлука египатског председника Мухамеда Мурсија да се стави изнад свих закона земље наставља да потреса Египат. Демонстранти су на трговима, извршна власт најављује штрајкове, а земља вртоглаво тоне у економски колапс.

Иако је ово 21. век, може се рећи да је Египат је добио фараона. Овако се најсажетије оценује декрет председника Мурсија да буде изузет од свих могућих критика док се не направи нови устав.

Причу о фараону су почеле новине, прихватили су је демонстранти, а највише правосудно тело Египта позива све адвокате на штрајк док председник не повуче спорну одлуку.

"Овако покушавамо да одбранимо владавину закона и суверенитет државе. Не можемо никуда да кренемо док се власт оволико удаљава од закона", наводи Сиби Шабил из адвокатске коморе Египта.

Египатска економија почела је да стаје на ноге после арапског пролећа, али најновији немири могли би да задају најтежи ударац будућности ове земље.

"Берзански индекси су за свега пар дана пали читавих 10 одсто. Ми смо боље пословали чак и током јануарске револуције, јер смо очекивали промене и долазак нових инвестиција. А сад, због оваквих потеза власти, губимо више него током свргавања Мубарака", истакао је Ахмед Фарсал, са берзе у Каиру.

Водећи секуларни политичар Мохамед ел Барадеј упозорава да дијалог с исламистичким председником није могућ све док не опозове уредбе о судској недодирљивости.

Ипак, министар правде Ахмед Меки почео је да посредује у окончању кризе између извршне и судске власти. Ово је први јавни знак да влада покушава да реши најтежу кризу која је погодила Египат после револуције. На улицама се најављују још бројнији протести.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи