Читај ми!

Израел и Хамас поштују примирје

Примирје које је на снази од синоћ за сада поштују обе стране. На рекете испаљене из Газе непосредно после проглашења примирја није било одговора Израела.

Прекид ватре између Израела и исламистичког Хамаса, који влада појасом Газе, на снази је од синоћ у 21 сат и за сада га, изузев ракета испаљених из Газе на које није било израелског одговора, обе стране поштују.

Ракете су испаљене из Газе непосредно после успостављања прекида ватре, али израелског одговора није било. Након поноћи није било ватре ни у једном правцу.

Прошле ноћи су хиљаде становника појаса Газе изашле на улице, махале заставама и ватрометом славиле крај сукоба, јављају стране агенције.

У међувремену је Савет безбедности УН позвао и једну и другу страну да поштује прекид ватре, похваливши напоре египатског председника Мухамеда Мурсија да посредује договору о окончању осмодневног насиља.

Током тих осам дана екстремисти из Газе испалили су хиљаде ракета на Израел и неколико их је било усмерено први пут на Јерусалим и Тел Авив.

У саопштењу 15 земаља чланица СБ УН је наведено да се осуђује губитак цивилних живота као резултат те ситуације и понавља потреба да се предузму одговарајући кораци како би се осигурала безбедност и добробит цивила и њихова заштита у складу са међународним хуманитарним правом.

Такође је похваљен и генерални секретар Бан Кимун који је посетио регион ове недеље и позвао међународну заједницу да обезбеди хитну помоћ, укључујући храну и медицинске залихе за Палестинце у Гази.

"Ми смо сви свесни да има многих детаља који се морају учврстити за шири, одрживи прекид ватре да се успостави на дужи рок", рекао је генерални секретар УН.

Израелски војни званичници уверени су да не само Хамас него и мања организација Исламски џихад намеравају да примене прекид ватре и да спрече нападе на Израел.

Израел и даље у приправности

Израелска армија остаје у приправности док постепено повлачи копнене снаге које је нагомилала на границис тим подручјем.

"Сваки напад ће резултирати моменталним одговором" , упозорили су неименовани извори.

Исти извори су рекли да ће у Гази бити прослава победе иако тек треба да се утврди колика је штета нанета екстремистичким фракцијама.

У сукобима који су почели 14. новембра убиством командира војног крила Хамаса Ахмеда ал Џабарија погинуло је више од 150 Палестинаца. Израелски резервиста који је јуче рањен у ракетном нападу данас је преминуо, јавио је Харец, тако да је укупан број погинулих Израелаца четири цивила и два војника.

Посматрачи прилика истичу да је прекид ватре осетљив и да се успех може мерити из минута у минут, истиче Би-Би-Си.

На основу споразуума Израел је пристао да оконча сва непријатељства и циљана убиства, док су се палестинске фракције обавезале да престану ракетирање Израела и покретање већих напада.

Такође се предвиђају разговори о отварању граничних прелаза у Газу и олакшавање ограничења на кретање људи и роба.

Прекид ватре објавио је синоћ у Каиру египатски шеф дипломатије Калем Амр. Претходно се у преговоре укључила америчка државна секретарка Хилари Клинтон, која је пре тога била у Израелу и у Рамали на Западној обали.

Лидер Хамаса Калед Машал означио је израелску офанзиву неуспехом, истакавши да ће се сви гранични прелази у Газу отворити.

У Израелу је међутим било малих протеста. У граду Кирјат Малахи је троје цивила погинуло од експлозије ракете.

Израел тврди да је циљао 1.500 терористичких мета у операцији Стуб одбране, 30 екстремиста, безмало 1.000 рампи за испаљивање ракета и 140 тунела за кирумчарење оружаја.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху пристао је на примирје на сугестију америчког председника Барака Обама да да шансу стабилазацији ситуације иако се уочи договора у бомбашком нападу на аутобус у Тел Авиву рањено 17 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи