Читај ми!

Колико је Британија далеко од ЕУ

Са јачањем економске кризе расте антиевропско расположење у многим чланицама Уније, а посебно у Великој Британији. Премијер Камерон најављује вето на европску касу, уколико буде већег кресања. Биће то нови показатељ колико је Британија далеко од остатка ЕУ.

Економска криза допринела је порасту антиевропског расположења у многим чланицама Уније, али је оно посебно заоштрено у Великој Британији.

Као одговор на кризу, Европска унија уводи мере које воде дубљој економско-политичкој интеграцији, али Британија није сигурна да ли жели да буде део такве Уније.

На самиту о европском буџету за наредних седам година, крајем недеље у Бриселу, британски премијер Дејвид Камерон биће по свој прилици поново усамљен у захтеву да се радикално смањи тај буџет.

Камерон најављује је вето уколико не буде већег кресања европског буџета - захтев неприхватљив за осталих 26 чланица.

"Наредио сам замрзавање неких накнада и плата, скресао буџет за 30 одсто. Једноставно није кредибилно рећи партнерима: донели смо тешке одлуке у Британији, али када је реч о буџету ЕУ он би требало стално да се повећава", каже премијер Камерон.

У седишту европских институција је и стална мисија Велике Британије, земље која управо расправља о томе да ли и какво место у ЕУ треба да заузме.

Економска криза и одговор на њу заоштрили су дилему Велике Британије о томе да ли жели да буде део Европе у којој еврозона иде ка некој врсти федерације, каже уредник Гардијана за Европу Иан Трајнор.

"Такав развој мења правила игре и Камеронова влада покушава да искористи ситуацију и договори нову позицију за Британију у Европи, али нико други нема енергије за то. Сувише су заузети другим проблемима", истиче Трајнор.

Истраживање Гардијана показује да би 56 одсто Британаца у овом тренутку гласало за излазак из ЕУ. Удружење британске индустрије, међутим, упозорава да, колико год јавност била против, пословни људи морају да се изборе за останак Британије у Европи у коју иде више од половине британског извоза.

"Наредних година извозни сектор ће расти у другим деловима света, али не можемо да угрозимо нашу, европску извозну базу. Морамо бити део јединственог тржишта", сматра председник Конфедерације британске индустрије Џон Кридланд.

Расправа о буџету крајем недеље биће нови показатељ колико је Британија далеко од остатка Европске уније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи