Читај ми!

Линколнова прокламација на продају

Један од најзначајнијих докумената у америчкој историји који је потписао председник Абрахам Линколн понуђен је на продају. У документу се наређује да северне савезне државе блокирају луке јужних робовласничких држава чиме је званично почео Амерички грађански рат.

Документ, који је потписао амерички председник Абрахам Линколн, у коме се наређује да северне савезне државе (Унија) блокирају луке јужних робовласничких држава (Конфедерација), чиме је званично почео Амерички грађански рат, понуђен је на продају.

Колекција "Раб" из Филаделфије навела је да продаје тај документ, који је назвала једним од најзначајнијих у америчкој историји, и да за њега тражи 900.000 долара.

Линколнова прокламација датира из 19. априла 1861. године, недељу дана пошто су први пуцњи у конфликту испаљени у Јужној Каролини.

Пошто се Грађански рат окончао 1865. године, Врховни суд САД је Линколнову прокламацију означио за званичан почетак сукоба између америчког Југа и Севера.

Документ, који је био у власништву приватног колекционара који је желео да остане анониман, недавно је изложен у Националном уставном центру у Филаделфији и Председничком музеју и библиотеци Абрахам Линколн у Спрингфилду у Илиноису.

У њему је наређена блокада лука држава Јужне Каролине, Џорџије, Алабаме, Флориде, Мисисипија, Луизијане и Тексаса.

Између 1861. и 1865. године морнарица Севера успешно је "обогаљила" економију Конфедерације, у великој мери спречивши увоз робе и муниције и извоз памука и других артикала из лука дуж више од 4.000 километара дуге обале Атлантика и Мексичког залива.

Историчари то сматрају кључним фактором у победи Севера над Југом у Грађанском рату.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи