Читај ми!

Египат, полиција малтретирала децу?

Египатске власти ухапсиле су више од 300 деце током прошлогодишњих протеста у Каиру, саопштила група за заштиту људских права ”Хјуман рајтс воч“. Хапшења и третман притворене деце нису били у складу са египатским и међународним правом, наводи та организација.

Представници групе за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" изјавили су да су египатске власти ухапсиле више од 300 деце током прошлогодишњих протеста у Каиру, третирајући многе од њих као одрасле, тукући и малтретирајући их.

ХРВ је у извештају навео да хапшења и третман притворене деце нису били у складу са египатским и међународним правом.

Група, са седиштем у Њујорку, навела је да су деца притворена током протеста због оштрих мера војске после свргавања некадашњег египатског председника Хоснија Мубарака.

Војска је преузела власт и предводила државу све до краја јуна ове године, када је нови председник Мохамед Морси дошао на функцију.

Представници ХРВ-а кажу да су разговарали са децом која су била притворена и да су она потврдила да су их полиција и војска "шутирали, тукли кундацима пушака и моткама и подвргавали електро-шоковима".

Према речима деце, полиција их је испитивала пре него што су добили право на адвоката, малолетнике третирала као одрасле, чиме су нарушени египатски и међународни закони.

ХРВ је недавно објавио да је најмање 136 деце ухапшено током септембарских протеста, због антимуслиманског филма "Невиност муслимана", који је изазвао револт широм исламског света.

Према речима представника те организације, председник Мохамед Морси учинио је позитиван корак, када је прошлог месеца амнестирао све оне оптужене или осуђене за дела "у знак подршке револуцији".

Морси сада треба да истражи злоупотребе над демонстрантима док су били у притвору, дајући приоритет случајевима у које су умешана деца, наводе из ХРВ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи