Читај ми!

Нове експлозије, Газа у мраку

Хамас и Израел прво пристали, а потом демантовали да примирје у Појасу Газе почне у поноћ. Уколико се прекид ватре не одржи, шестодневно бомбардовање могло би се наставити копненом офанзивом.

01.30 - Три палестинска новинара убијена у Гази, у нападима Израела, јавио је АП. Новинари убијени док су се налазили у својим аутомобилима, наводи америчка агенција. Израел потврдио да су новинари били мета напада, тврдећи да су били повезани са екстремистима.

00.35 - Серија снажних експлозија у Гази. Нестало струје. Погођена зграда у којој се налази дописништво француске агенције АФП. Израел тврди да је гађао штаб Хамаса. Још нема података о еветуалним жртвама. 

22.03 - Израел у последњих неколико сати бомбардовао један од штабова Хамаса у Гази, "сигурну кућу" у којој су се наводно крили оперативци тог покрета, као и тунеле којима се оружје дотурало борцима. Од почетка напада на Газу, погођено око 1.500 циљева. Систем "Гвоздена купола" оборио 389 пројектила.

18.43 - И Израел и Хамас ретерирали од ранијих изјава да у поноћ почиње примирје у Гази. Ништа није договорено, рат се наставља. 

16.24 - Израелски званичници најавили да ће у наредних неколико сати наступити прекид ватре између Израела и Хамаса.

15.24 - Хамас стрељао шесторицу мушкараца под оптужбом да су израелски шпијуни. Они су изведени на једну од раскрсница у Гази и ликвидирани. Истовремено, пет израелских војника рањено у експлозији пројектила испаљеног из Газе. 

15.12 - Израелска војска баца летке на Газу и тражи од Палестинаца да се евакуишу из зграда које се налазе у близини кућа у којима бораве оперативци Хамаса. Шансе за мир све блеђе.

14.52 - Бан Кимун стигао у Израел. Војска саопштила да су на Јерусалим пале две ракете.  

13.20 - Сирене за ваздушну опасност у Јерусалиму.  

11.50 - Израел одлучио да за неколико сати одложи почетак копнене офанзиве на Појас Газе, док трају преговори о примирју у Каиру. 

Неколико сати пред долазак мировне мисије УН у Јерусалим, израелски лидери разматрали су египатске предлоге за прекид ватре. Током шестодневног насиља у Појасу Газе, погинуло је више од стотину људи.

С друге стране, америчка амбасадорка у УН Сузан Рајс саопштила је да САД неће подржати текст резолуције Савета безбедности који, према оцени Вашингтона, поткопава напоре за постизање прекида ватре у Гази.

Текст резолуције који је предложио Мароко позива на прекид непријатељстава, а Вашингтон му се противи јер се у њему не помињу ракетни напади на Израел из Појаса Газе.

Министри у влади израелског премијера Бењамина Нетанијахуа прошле ноћи су разматрали предлог за постизање примирја, али и могућност покретања копнене офанзиве у Гази.

Израелски државни радио наводи да Израел најпре жели прекид ватре у трајању од 24 сата до 48 сати, као и да сукобљене стране за то време разговарају о трајном примирју. Према истом извору, Израел би могао и да ублажи блокаду Појаса Газе.

Амбасадор Израела у Београду Јосеф Леви рекао је да је његова земља заинтересована за одрживи прекид ватре са Хамасом, а не за неке лажне мировне споразуме какве је у прошлости закључивао са том организацијом.

Израелска телевизија јавља да је Нетанијаху близу одлуке да одобри примирје и да ће у наредна 24 сата доћи до прекида бомбардовања.

Израелски медији известили су и да су ракетни напади из Појаса Газе на Израел били прекинути у сатима пред састанак кабинета. Ипак, током вечери забележена су два ракетна напада на област Ешкол у којима није било повређених. Још пет ракета пало је у области Бешева, а сирене за узбуну огласиле су се на неколико локација на југу Израела.

Израелски председник Шимон Перес оптужио је Иран да подстиче Палестинце да наставе ракетне нападе, уместо да преговарају о прекиду ватре.

Иранци покушавају да подстакну Хамас да настави са нападима, бомбардовањем, покушавају да им пошаљу оружје, рекао је Перес телевизији Си-Ен-Ен.

Лидер Хамаса Халед Мешал рекао је у Каиру, где води разговоре са египатским властима у оквиру посредовања у сукобу, да постоји могућност за постизање договора о примирју, али и додао да је за то неопходан прекид блокаде Појаса Газе.

"Нисмо против примирја, али остајемо при својим захтевима – окончање насиља, прекид агресије и прекид блокаде", рекао је Мешал.

У израелским нападима на Газу у понедељак је убијено 32 људи, чиме је број убијених Палестинаца од почетка офанзиве прошле среде достигао 109.

Прошле ноћи, у израелским нападима повређено је седам Палестинаца. Израелске власти данима помињу могућност да крену у копнену офанзиву, због чега је генерални секретар УН Бан Кимун синоћ допутовао у Каиро, након чега ће посетити Израел и палестинске територије и разговарати са Нетанијахуом и палестинским председником Махмудом Абасом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи