Тенкови бржи од примирја

Израел запретио копненом офанзивом ако у року од 36 сати Хамас не прекине ракетне нападе. Египат се још увек нада да ће успети да издејствује прекид ватре. Хамасовци траже укидање блокаде Газе и уверавања да ће Израел зауставити циљана убиства.

15.10 - "Израел мора да иницира примирје, јер је израелска војска започела рат", каже вођа Хамаса Калед Мешал, додајући да та организација не жели екалацију сукоба или израелску копнену инвазију. 

13.49 - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган назвао Израел "терористичком државом". "Они који ислам повезују са тероризмом затварају очи пред масовним убиствима муслимана и окрећу главу од масакра деце у Гази. Због тога, кажем да је Израел терористичка држава", рекао је Ердоган.

10.45 - Уколико не буду прекинути ракетни напади у року од 36 сати, почеће копнена офанзива израелске војске, преносе медији у тој земљи.

8.50 - Најмање 10 особа је погинуло шестог дана израелске офанзиве у Појасу Газе, саопштено је из палестинских болничких извора.

23.05 - Око 500 египатских активиста прешло границу ка Појасу Газе како би донели медицинску помоћ и изразили подршку Палестинцима.

Шестог дана израелске војне операције "Стуб одбране" на појас Газе израелски медији јављају да је Израел упозорио Хамас да ће покренути копнену офанзиву, ако не буде прекида ватре у року од 36 сати.

Израелски вицепремијер Моше Јалон рекао је да је војска наставила да позива резервисте и прикупља већи број људи како би се припремила за велику копнену офанзиву.

"Задовољни смо мобилизацијом резервиста. Спремни су и жељни да учествују", истакао Јалон.

Јалон је рекао да Израел у Хамасу не види партнера за политички договор, оптужујући Хамас за коришћење људи као живог штита. "Израел се труди да избегне гађање цивила, али је веома тешко пошто се иза њих крију", истакао је Јалон.

Портпарол Хамаса Сами Абу Зухри рекао је да су напори за успостављање прекида ватре између те организације и Израела пропали.

Абу Зухри је то рекао након састанка политичког лидера Хамаса Каледа Машала са египатским председником Мухамедом Мурсијем у Каиру, који су разговарали о изналажењу начина за окончање сукоба.

У данашњим ракетним нападнима из Појаса Газе на јужни део Израела повређено је седам особа, наводе израелски медији. У нападу на град Офаким рањене су четири особе, а изнад Тел Авива је антиракетни систем израелске војске пресрео две ракете дугог домета.

Мухамед Мурси се данас састао и са лидером Исламског џихада Рамаданом Шалахом, преносе израелски медији, наводећи да је премијер Исмаил Ханије из Хамаса разговарао телефоном са председником Египта о изгледима за успостављање прекида ватре.

Агенција Асошиејтед прес јавила је да је један израелски званичник допутовао данас по подне у Каиро, како би са египатским званичницима разговарао о примирју, док израелски званичници, наводно, не знају ништа о томе.

Чињеница је, међутим, да представници Хамаса и Израела не преговарају директно, већ најчешће посредством Египта.

Хамасовци су поставили два услова за прихватање примирја – укидање блокаде Газе и међународна уверавања да ће Израел зауставити циљана убиства и друге војне мере, а Израел тражи да палестински ракетни напади престану једном заувек.

Упркос Абу Зухријевом саопштењу о неуспеху, неки други званичници Хамаса још не искључују могућност да Египћани постигну успех у настојањима да се успостави примирје, после петодневних сукоба у којима је погинуло безмало 70 Палестинаца и троје Израелца.

Абу Зухри је рекао да су Хамас и Исламски џихад потпуно координисали своју позицију у односу на сукоб с Израелом.

Сутра се очекује посета шефа Арапске лиге Набила ел Арабија Појасу Газе у знак солидарности. Он ће доћи са шефовима дипломатије Туниса, Алжира, Египта и Палестинске управе.

У напоре за постизање примирја укључени су и Катар, Турска и САД.

Председник Палестинске управе Махмуд Абас, вођа Фатаха, оптужио је, у међувремену, други пут Израел да је акција у Гази смишљена да омете његов план да захтева унапређење статуса Палестине у Уједињеним нацијама 29. новембра, од чега не жели да одустане.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи