Читај ми!

И Ватикан стеже каиш

У овогодишњем буџету Ватикана од 263 милиона евра непокривено је 15 милиона, саопштила је Верска информативна агенција. Ватикан је принуђен да предузме мере штедње.

Ватикан је принуђен да предузме мере штедње због дефицита у буџету, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

Размишљало се о отпуштању дела запослених, међутим до тога ипак неће доћи, али на место оних који одлазе у пензију неће бити нових запошљавања.

На платном списку се сада налази 2.832 лица, а у овогодишњем буџету од 263 милиона евра - непокривено је 15 милиона, наводи ВИА.

До сада је папа страним гостима при аудијенцији поклањао сребрну медаљу, али тога више неће бити.

Према ватиканским изворима, свим органима папске државе је наложено да разраде програме штедње, а ово се односи и на саму курију која окружује папу, конгрегације и папске савете.

Велике издатке, у износу од 25 милиона евра имају ватикански медији, пре свега Радио Ватикан, који емитује програм на многобројним језицима.

Главни орган, Обсерваторе Романо, има губитак од пет милиона евра. Знатне приходе Ватикан има од улазница у музеје, продаје сувенира и поштанских марака.

У Риму и околини, Ватикан има 2.500 некретнина које се издају, а о приходима се не саопштавају подаци. Ватикан има некретнине и у Енглеској, Француској и Швајцарској, укупне вредности 424 милиона евра.

Подаци о резервама у готовини, вредносним папирима и акцијама и златним резервама стари су више година. Пре четири године Ватикан је поседовао акције у вредности од 520 милиона евра.

Од "Петровог новчића", који се у свим црквама света скупља на Петровдан 29. јуна за црквену централу, сакупи се око 70 милиона евра. Бискупије света дужне су да финансијски помогну Ватикан "у оквиру својих могућности", и од тога се годишње сакупи око 25 милиона евра.

Према швајцарским проценама, Ватикан поседује 200.000 хотелских кревета. Укупан број некретнина процењује се на 50.000. У самом Риму у црквеном власништву је 800 школа, 65 клиника и 43 интерната.

Новинаре је, како наводи ВИА, изненадила "ватиканска тарифа" за место у папином авиону приликом лета за Мексико у марту ове године.

Док редовна карта стаје 2.660 евра, новинари су платили 6.720 евра, уз могућност да у авиону разговарају са папом, његовим секретаром и пратиоцима. Разлика у цени објашњена је "покривањем трошкова папине посете".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи