Читај ми!

Газа, уништено седиште Хамаса

Израел бомбардовао седиште Хамаса у Гази, укључујући и канцеларију премијера. Од поноћи гађано 180 локација. Близу границе Израел гомила оклопна возила и тенкове. Израелски званичник путује у Каиро ради примирја.

 21.38 - Један израелски званичник кренуо је у Каиро да преговара о прекиду ватре између Хамаса и Израела, јавио је други канал израелске телевизије. 

19.52 - Нови ваздушни напад израелске војске у централном делу Газе. Две особе погинуле. 

19.03 - У протекла три дана на Израел испаљено 737 ракета, од чега је 245 пројектила пресрела "гвоздена купола", саопштила је израелска војска. 

16.30 - Иран демантовао да је испоручио ракете "фаџр 5" Хамасу, како су раније тврдили припадници "Исламског џихада". Ове ракете носе 90 килограма експлозива, имају домет 75 километара и тако да Хамас њима може да погоди Тел Авив.

15.34 - Сирене за ваздушну опасност у Тел Авиву. Званичници поручују да Хамасове ракете прете претежно југу земље, а да је свега неколико ракета у протекла четири дана лансирано на Тел Авив, који је око 70 километара удаљен од Појаса Газе.

14.10 - Израелски систем "гвоздена купола" оборио најмање 12 ракета које су експлодирале у ваздуху. Неколико ракета пало на израелске градове, нема жртава.

13.30 - Турски премијер Ердоган, катарски емир Ел Тани и председник Египта Мохамед Морси у Каиру разговарају о кризи у Појасу Газе. Израелски министар одбране Ехуд Барак на састанку са војним врхом.

10.58 - Хамас испалио 10 ракета на израелски град Ашкелон, који се налази на 13 километара од границе са Појасом Газе. Израелци оборили три ракете.

09.12 - Израелске ваздухопловне снаге наставиле су да гађају складишта оружја и подземна склоништа у којима се налазе лансери ракета. 

Израелска армија бомбардовала је јутрос седиште Хамаса у Гази, укључујући и канцеларију премијера, након што је израелски кабинет наложио мобилизацију 75.000 резервиста, припремајући се за могућу инвазију на Газу.

Израел је проширио своје мете напада на безбедносне објекте, тунеле за кријумчарење и полицијску станицу.

Хамас, исламистичка организација која управља појасом Газе, саопштава да су израелски авиони бомбардовали зграду у којој се налази канцеларија премијера Исмаила Ханијеха и зграду седишта полиције. Портапролка израелске армије потврдила је напад на премијерову канцеларију, преноси Ројтерс.

Хамасова влада саопштава да су на зграду владе изведена четити напада, а очевици тврде да је објекат претрпео велику штету.

"Зграда је потпуно уништена и суседне куће су оштећене у варварском израелском бомбардовању", каже званичник Хамаса.

Израелска војска објавила је да је затворила главне путеве око границе Газе и прогласила ту област затвореном војном зоном. Близу границе гомилају се оклопна возила и тенкови.

Позивајући се на званичнике министарства здраваља, агенција Франс прес наводи да је извршен напад и на кућу једног званичника Хамаса у избегличком центру Џабалија, на северу Газе, и да је том приликом рањено најмање пет чланова исте породице.

Израелска војска саопштава да је ноћас извела 180 ваздушних напада, а од почетка офанзиве, у среду, гађала је више од 800 мета у појасу Газе.

Офанзива је одговор на ракете које су на Израел испаљене са палестинске територије.

Израелска војска је саопштила да је Хамас до јутрос испалио 650 ракета на Израел, од којих је 27 пало у насељена места. Противракетни систем "Гвоздена купола" оборио је 219 палестинских пројектила, а Хамас је имао 79 неуспешних лансирања и те ракете су пале у појас Газе.

Током прва три дана офанзиве убијено је најмање 38 Палестинаца, а више од 280 људи је рањено. Палестинци у Гази испалили су на стотине ракета на Израел, усмртивши четворо Израелаца и ранивши 16 људи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи