Читај ми!

Нормализација трговине Русије и САД

Представнички дом америчког Конгреса великом већином изгласао укидање трговинских ограничења према Русији које потичу из времена Хладног рата. Посланици у предлогу закона додали амандман којим се уводе визе и финансијска ограничења руским званичницима повезаним с кршењем људских права. Москва негодује.

Америчке демократе и републиканци удружиле су снаге и великом већином у Представничком дому америчког Конгреса изгласале укидање трговинских ограничења према Русији које потичу из времена Хладног рата.

Посланици су у предлогу закона додали амандман којим се уводе визе и финансијска ограничења руским званичницима повезаним с кршењем људских права, што је одмах изазвало негодовање Москве.

У амандману се омогућује кажњавање руских званичника умешаних у смрт Сергеја Магнитског, правника који је умро у затвору 2009. године.

Руско министарство спољних послова одмах је реаговало на ове нове одредбе.

"Посланици нису слушали наша поновљена упозорења да ће такав корак негативно утицати на општу атмосферу у руско-америчким односима и неће остати без оштрог одговора с наше стране", наводи се у саопштењу.

Доњи дом Конгреса, у коме доминирају републиканци, огромном већином од 365 гласова за и 43 против, гласао је за укидање примене такозваног амандмана Џексон-Ваник на Русију, којим се од 1974. забрањују привилеговани трговински односи са земљама које крше људска права.

Сада тај акт још треба да изгласа горњи дом Конгреса, Сенат, где су у већини демократе.

Амерички председник Барак Обама обећао је да ће укинути та ограничења када Москва постане чланица Светске трговинске организације, што се догодило у августу.

Као чланица СТО, Москва мора да спусти тарифе и отвори тржиште, и амерички пословни људи и пољопривредници страховали су да ће изгубити корак с Европом и Кином у освајању руског тржишта од 140 милиона потрошача ако им та ограничења остану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи