Читај ми!

"Икеини" добављачи користили принудни рад

Произвођач намештаја из Шведске "Икеа" извинио се што је осамдесетих година прошлог века принудно коришћена радна снага политичких затвореника из Источне Немачке.

Шведски гигант "Икеа" саопштава да "дубоко жали" због чињенице да су неки од њених добављача користили принудни рад у затвору у комунистичкој Источној Немачкој пре две деценије и више.

Представници "Икее" наглашавају да је компанија тих година покушавала да спречи принудно коришћење радне снаге у својим погонима у Демократској Републици Немачкој.

Ипак, један независни извештај указује да је компанија пропустила да утврди начин на који су њени добављачи израђивали намештај у то време, преноси агенција Асошиејтид прес.

"Икеа" је затражила од ревизорске куће "Ернст енд Јанг" да провери тврдње да је зарађивала на коришћењу принудног рада затвореника у Источној Немачкој од којих су неки били политички дисиденти.

Према извештају објављеном у Берлину директори компаније "Икеа" су "били свесни могућности да политички затвореници могу бити искоришћени у производњи 'Икеиних' производа у бившој Демократској Републици Немачкој", али да мере које је предузела нису биле довољне.

Обраћању представника шведског произвођача намештаја присуствовале су жртве источнонемачке тајне полиције Штази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи