Читај ми!

Светски медији о пресуди хрватским генералима

У првим реаговањима на ослобађајуће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу, светски медији извештавају о великом слављу у Хрватској. Медији наводе да је Жалбено веће Хашког трибунала у напетој атмосфери преиначило првостепену пресуду која је угрожавала став хрватске државе да је током рата деведесетих година била жртва злочина, а не починилац.

Светски медији, у првим реаговањима на данашње ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, извештавају о великом слављу у Хрватској, наводећи да је Жалбено веће Хашког трибунала у напетој атмосфери преиначило првостепену пресуду која је угрожавала став хрватске државе да је током рата деведесетих година била жртва злочина, а не починилац.

Агенција Асошиејтед прес оцењује да је данашња пресуда једна од најзначајнијих одлука суда у његовој 18 година дугој историји.

Жалбено веће "преиначило је пресуду која је представљала ударац ставу Хрватске о самој себи као жртви зверстава, а не починиоцу тих зверстава током ратова на Балкану деведесетих година", оценила је америчка агенција.

АП додаје да је пресуда изазвала бујицу славља у Хрватској, док ће у Србији разљутити "окореле противнике Хашког трибунала, који сматрају да су судије антисрпски настројене".

Агенција, која је навела да је током операције хрватске војске "Олуја" 1995. године убијено око 600 Срба, док је око 200.000 протерано, преноси и оцену београдског листа Блиц у свом интернет издању да је пресуда скандалозна.

Агенција Франс прес коментарише да су Маркач и Готовина пресуду дочекали релативно мирно, док је у судници настала тренутна еуфорија, у којој су многе присталице хрватских генерала прилазиле Маркачевој супрузи Мирјани како би јој честитали.

"Готовина, одевен у светло плаво одело, са тамно плавом краватом, повремено куцкајући прстима по столу, пажљиво је слушао судију Мерона како чита пресуду. Када је постало очигледно да ће бити ослобођен, насмејао се и пружио руку Маркачу", навела је француска агенција.

АФП додаје да је током операције "Олуја" хрватска војска "освојила једно од последњих упоришта отпора српских националиста, у области у којој је та мањина имала корене од пре више векова".
Агенција је пренела и атмосферу данашњег славља на Тргу бана Јелачића у Загребу, где је више хиљада људи ослобађајућу пресуду испред огромног плазма екрана дочекало са сузама радосницама.

"Наши генерали су хероји, јер су ризиковали своје животе како би спасли нашу земљу и ослободили наш народ", рекла је АФП-у на тргу у Загребу студенткиња Анђела Анић.

Гардијан: Огроман значај за међународно право

Британски лист Гардијан сматра да ослобађајућа пресуда двојици хрватских генерала скида одговорност с режима Фрање Туђмана из деведесетих година и има огроман значај за међународно право.

У скоро 20 година сакупљања доказа о догађајима у балканским ратовима, Хашки трибунал изрекао је неколико пресуда које обликују савремено међународно право и формирају идентитете земаља које су настале из бивше Југославије, пише у коментару британског листа.

Како се истиче у тексту, највећа таква пресуда је да су Срби починили геноцид у Сребреници 1995. године, а историјски битна одлука је да је силовање ратни злочин и да је био инструмент српског терора против цивила.

Успешна жалба двојице хрватских генерала, ућиће у историју као трећа таква пресуда, оцењује Гардијанов уредник за Европу.

Агенција Ројтерс једино констатује, не упуштајући се ни у какве коментаре, да је Жалбено веће Хашког трибунала преиначило првостепене пресуде Маркачу и Готовини, док Би-Би-Си преноси да је у центру Загреба у току велико славље због пресуда.

Радио Слободна Европа оцењује да је доношење пресуде Жалбеног већа "било више него напето, о чему говори податак да је донета уз издвојено мишљење двојице, од укупно пет жалбених судија".
РСЕ и подећа да је судија Теодор Мерон, који је наредио да се хрватски генерали ослободе, "срушио казну од 45 година затвора (бившем начелнику штаба хрватске војске у Мостару) Тихомиру Блашкићу, али и утростручио казну (бившем официру и команданту ЈНА у Вуковару) Веселину Шљиванчанину за злочине почињене у Вуковару".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи