Промене у врху Кине

Кинеска комунистичка партија завршила конгрес избором чланова Централног комитета. Комитет би сутра требало да прогласи актуелног потпредседника Си Ђинпинга за новог лидера партије и именује друге званичнике који ће водити земљу.

Кинеска комунистичка партија завршила је данас 18. конгрес избором чланова Централног комитета, који ће сутра именовати нове кинеске лидере који ће водити земљу у периоду од најмање пет година, саопштио је председник Ху Ђинтао.

"Објављујем да је 18. конгрес Комунистичке партије Кине окончан победнички", казао је Ху у говору на затварању скупа у Великој палати народа на Тргу Тјенанмен у Пекингу. Делегати су потом, у складу с традицијом, устали и отпевали "Интернационалу".

Централни комитет, који чини око 200 високих званичника, сутра ће прогласити актуелног потпредседника Си Ђинпинга за новог лидера партије и именовати друге званичнике који ће водити земљу. 

У марту идуће године, Си ће на функцији председника државе наследити Ху Ђинтаоа, који није изабран у нови састав Централног комитета.

Наследник актуелног премијера Вен Ђабаоа, по свему судећи је његов садашњи заменик Ли Кећанг, који ће сутра бити постављен на другу или трећу позицију у Сталном комитету Политбироа, највишем руководећем телу у Кини.

Лидери друге светске силе суочиће се с тешким задатком борбе против галопирајуће корупције и успоравањем раста земље. 

Након једнонедељног заседања, више од 2.200 делегата одобрило је састав Централног комитета, у којем 200 високих званичника партије представља више од 82 милиона њених чланова, преносе светске агенције.

У статуте партије на конгресу је, поред осталог, уврштено "промовисање еколошког развоја", неопходног у тренутку када Кина испашта због тродеценијске индустријализације и урбанизације.

Наредни корак је прво заседање новог Централног комитета, 18. од оснивања партије 1921. године. Нови кинески лидери потом ће у четвртак бити представљени новинарима и свету.

Реч је о члановима Политбироа, највишег тела у Кини које има око 25 чланова, и његовог Сталног комитета, који ће са девет чланова највероватнији бити сведен на седам.

Си Ђинпинг - будући лидер Кине

Си Ђинпинг потиче из породице високог партијског руководиоца, одбаченог у Културној револуцији, а рехабилитованог после смрти Мао Цедунга.

Нови партијски, а кроз неколико месеци и државни и војни лидер Кине, имао је јединствено искуство политичког рада у чак четири велике кинеске провинције - Хебеи, Фуђиен, Џеђианг и Шангај.

Упоредо са цивилним пословима, био је на различите начине повезан и са војним пословима што, с обзиром на улогу коју армија има у Кини, представља велику предност.

Пред Си Ђинпингом стоје велики задаци, а пре свега да одржи високи темпо привредног развоја и да сачува политичку стабилност у земљи.

Не зна се који је задатак важнији и тежи. За реализацију оба задатка потребно је знање, искуство и добра доза храбрости. Наравно и снажна група истомишљеника и сарадника у врху партије и Владе.

Си Ђипинг је ожењен познатом певачицом кинеских народних песама Пенг Лијуан, а ћерка му студира у САД, на Харварду, под другим именом.

Ли Кећианг - будући кинески премијер

Ли Кећианг је до сада био на седмом месту кинеске политичке хијерархије, као потпредседник Владе, а званично би премијерско место требало да преузме у пролеће 2013. године, када ће Си Ђинпинг бити изабран за новог председника Републике.

По дипломирању права и економије, Ли је радио за Лигу комунистичке омладине Кине, организацију која регрутује и формира студенте за одговорна места у партији.

Супруга Ли Кећијанга је професор енглеске књижевности, а његова породица до сада није повезана са мрежом корупције у коју су уплетени неки кинески званичници, мада су неки довели у питање моћну позицију коју има његов брат у дуванској индустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи