Читај ми!

Јеремић: Дан примирја значајан за Србију

Наталијина рамонда је симбол страдања и симбол поновног рађања српске нације, рекао је председавајући Генералне скупштине УН у Њујорку. Јеремић је истакао значај дијалога, узајамног поштовања и сарадње у циљу унапређења цивилизација.

Председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић указао је у Њујорку, на Дан примирја, на велики значај који овај датум има за српски народ. Јеремић је истакао неопходност дијалога, узајамног поштовања и сарадње у циљу унапређења цивилизација.

Јеремић је у говору на Њујоршком форуму о светским цивилизацијама, подсетио да је "између 1914. и 1918. године Србија изгубила више од четвртине своје популације од пре рата", и да је приближно половина њеног одраслог мушког становништва дала животе у борби за ослобођење наших територија од окупатора.

Јеремић је подсетио да је у Србији симбол страдања у Првом светском рату цвет Наталијина рамонда, који расте нарочито на обронцима Кајмакчалана.

"То је симбол поновног рађања нације, који нас подсећа да је наш народ, чак и кад је у потпуности био изложен бруталности окупатора, могао да стане на ноге и поново успостави своје институције, културу и веру", рекао је Јеремић.

Будући да је циљ Форума унапређење разумевања између цивилизација које су дале конфучијанизам и хришћанство, Јеремић је рекао да је "значење овог симбола само по себи разумљиво свакоме ко сматра да припада конфучијанској или хришћанској цивилизацији, које нас уче жртвовању, стрпљењу, солидарности и узајамном поштовању".

Председавајући скупштине УН-а рекао је да није једно од основних питања како сузбити глобализацију, већ како је зауздати у корист цивилизација.

Јеремић је истакао да ниједна цивилизација нема монопол на вредности које се сматрају универзалним.

"Управо то је предуслов за унапређење онога што сам изабрао као главну тему 67. заседања ГС УН - решавање међународних спорова или ситуација мирним средствима", рекао је Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи