Читај ми!

Израел, са упозорења на дела

Неколико артиљеријских хитаца испаљено на Сирију из Израела, као ново "упозорење" на гранате које падају на Голанску висораван. Аналитичари упозоравају да је ситуација забрињавајућа због могућности да се сукоб у Сирији не прошири на регион.

15.05 - Сиријска војска бомбардовала подручје Рас ел Аин, близу границе са Турском. 

13.09 - Израелска артиљерија испуцала "хице упозорења" у Сирију, након што је неколико минобацачких граната пало на израелски контролисани део Голанске висоравни.

Није дуго требало да Израел са званичног упозорења Сирији, да ће одговорити ако сиријске гранате буду и даље падале на Голанску висораван, пређе на дела. Израелска војска испуцала неколико артиљеријских хитаца на Сирију.

Израелски радио је јавио да су војници пуцали на сектор близу положаја сиријске војске, што је први инцидент те врсте од краја израелско-арапског рата 1973. године.

Према војним изворима, израелска артиљерија је намерно промашила сиријски положај. Исти извори додају да је војска користила противартиљеријску ракету Тамуз.

"Недавно је једна бомба погодила положај израелске војске у Голану код израелско-сиријске границе, у оквиру сукоба у самој Сирији. Као одговор, израелска војска је упутила ракете упозорења на сиријску зону", навела је израелска војска.

Раније упозорење израелског министра одбране Ехуда Барака повећава забринутост да би грађански рат у Сирији могао изазвати шири регионални сукоб, оцењују аналитичари.

Израел је већ једанпут упозорио сиријског председника Башара ел Асада да обузда нападе на побуњенике крај стратешке Голанске висоравни, коју је израелска војска окупирала у шестодневном рату 1967. године, а касније је анектирана, што међународна заједница никада није признала.

"Та порука је сигурно упућена. Да вам кажем уверено да ниједна граната неће пасти? Не могу. Ако граната падне, ми ћемо одговорити", рекао је Барак за израелски војни радио, не улазећи у детаље.

Сиријска граната погодила је у четвртак једно израелско насеље на Голану, али није експлодирала, подсећа Ројтерс.

Почетком овог месеца Израел се жалио Уједињеним нацијама након што су три сиријска тенка ушла у демилитаризовану зону на Голану.

Израелска страна је такође рекла недавно да је залутали сиријски метак погодио један војни џип током патролирања.

Израел, који је још увек званично у рату са Сиријом, настојао је да се држи подаље од сукоба у тој земљи, бринући се да ће у случају пада Асада на његово место доћи "непријатељ кога не познаје".

Међутим, Барак је у четвртак изразио наду да ће побуњеници победити, Асад пасти и да ће "почети нова фаза у животу Сирије".

Шеф генералштава израелске армије Бани Ганц упозорио је пре недељу дана да би "сиријска ствар могла постати наша ствар".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи