Читај ми!

Жена која је уздрмала ЦИА

Жена због које је бивши директор ЦИА поднео оставку је Пола Бродвел, коаутор његове биографије, дипломац Харварда и војне академије Вест Поинт. Аферу открио ФБИ истражујући "случај криминала" који није имао никакве везе са бившим директором генералом Дејвидом Патреасом.

Пола Бродвел, жена са којим је директор ЦИА био у вези и због које је поднео оставку била је шампион војне академије Вест Поинт у физичкој спремности, дипломац Харварда и 15 година је провела у војној служби, пише Њујорк тајмс.

Љубавну аферу америчког генерала и обавештајца са Полом Бродвел открио је ФБИ истражујући "случај криминала" који нема никакве везе са Патреасом.

Пратећи трагове, истражитељи Еф-Би-Аја су дошли прво до компјутера генерала Патреаса, како би проверили да ли је компјутер изложен ризику, а затим су пронашли и-мејлове које је генерал размењивао са Бродвеловом.

Агенти су онда, пре две недеље заказали састанак са тада директором ЦИА Дејвидом Патреасом како би размотрили безбедносне и остале аспекте онога што су открили, и рекли му да знају за његову љубавну авантуру.

Занимљиво је да и поред веома строге парламентарне контроле, агенти Еф-Би-Аја нису о овом случају известили комитете за безбедност у америчком Конгресу све до почетка ове недеље, када је Патреас већ поднео оставку Бараку Обами.

Како пише Њујорк тајмс Бродвелова је увек била амбициозна особа. Низ њених успеха почиње у родној Северној Дакоти, где је била председник савеза студената, кошаркашица у репрезентацији свој државе, као и концерт - мајстор у оркестру.

Њена амбициозност и привлачан изглед свакако су привукли главног државног шпијуна и генерала са четири звездице Дејвида Патреаса, док су њих двоје проводили сате због генералове биографије, чији је коаутор била Бродвелова, пише њујоршки лист.

Име Бродвелове јуче се изненада појавило у јавности. Међутим, раније ове године, Бродвелова није показивала стидљивост о својим односима са Патреасом док је промовисала књигу "Све је ту: Образовање генерала Дејвида Патреаса".

Бродвелова је имала неубичајен приступ, бележећи промотивна појављивања, снимајући многе разговоре за књигу док је џогирала заједно са Петреусом по Кабулу, где је он био командант америчких снага у Авганистану.

У интервјуу фебруара ове године, Бродвелова је реклa да Патреас ужива у свом цивилном животу директора ЦИА, од када је постављен на то место септембра 2011. године. То је био значајан период за њега, пошто је схватио да не мора више да се крије иза штита свих тих медаља и чинова на униформи, истакла је тада Бродвелова. 

Генерал Дејвид Патреас је према многим америчким медијима и стручњацима један од најбољих које је Војска САД имала у последњих неколико деценија. Завршио је америчку војну академију Вест Поинт и највише војне школе, као и цивилни факултет где је стекао титулу доктора наука међународних односа.

Током 2001. и 2002. године служио је у америчким снагама у Босни, а 2003. године приликом напада на Ирак био је командант 101. ваздушно-десантне дивизије. Према оценама америчких медија он је био један од ретких генерала који је успео да успостави ред у својој зони одговорности после пада режима Садама Хусеина.

Због личних особина, ратних успеха и блиставе војничке каријере, Дејвид Патреас је помињан и као будући кандидат за председника САД.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи