Читај ми!

Нова пресуда у афери Ватиликс

Саучесник бившег папиног батлера у објављивању тајних папиних докумената, Клаудио Шарпелети, осуђен је на два месеца условне казне.

Компјутерски стручњак у Ватикану Клаудио Шарпелети осуђен је на два месеца условне казне због помагања бившем папином батлеру у објављивању поверљивих докумената у скандалу који је потресао Ватикан.

Шарпелети (48), који је 20 година био запослен у ватиканском Државном секретаријату и одговоран за одржавање компјутера свих запослених у Ватикану, негирао је на суђењу кривицу.

Истражитељи су у фиоци Шарпелетијевог стола пронашли тајанствени коверат са званичним печатом Свете столице, у коме су се налазила нека од поверљивих докумената која су касније доспела у јавност.

Бивши папин батлер Паоло Габријеле осуђен је прошлог месеца на 18 месеци затвора због објављивања тајних писама и докумената из папине резиденције.

Документа, објављена у књизи једног италијанског новинара, откривају жестоке борбе унутар католичке цркве и оптужбе за корупцију у вођењу Ватикана. Афера је по узору на Викиликс названа Ватиликс.

Лакоћа са којом су документа прокријумчарена из Ватикана изненадила је италијанску јавност. Медији спекулишу да је можда постојала шира завера незадовољних запослених у Ватикану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи